Četiri kandidatkinje za predsednika Višeg suda, odluka VSS u četvrtak

Komisija Visokog saveta sudstva (VSS), po konkursu za izbor predsednika Višeg suda u Vranju, ustanovila je tzv. prethodnu listu kandidata za predsednika tog suda sa četiri imena.

To su aktuelna v.f. predsednika Milena Stojević, ranija predsednica Dragana Ilić Marković, sudija ovog suda Tatjana Jovanović Mihajlović i nekadašnji sudija vranjskog suda Vesna Stevanović (duži niz godina sudija Apelacionog suda u Nišu).

Sve četiri kandidatkinje su od komisije dobile završnu ocenu pet, a u opisu ocene rada piše da sve izuzetno uspešno obavljaju sudijsku funkciju.

Odluka o podnetim prijavama biće doneta na sednici Visokog saveta sudstva koja je zakazana za četvrtak 4. april.

Na istoj sednici VSS biće doneta i odluka o predlogu jednog od tri kandidata za mesto predsednika Osnovnog suda u Bujanovcu.

Osim Tatjane Jovanović Mihajlović (koja je konkurisala i za predsednicu Višeg suda u Vranju) kandidatkinje za predsednika bujanovačkog suda su još i Dragana Nakić i Jelena Mladenović Petričević (sve tri kandidatkinje su od komisije kao završnu ocenu dobile petice, a u opisu ocene rada piše da sve tri izuzetno uspešno obavljaju sudijsku funkciju.

Oglasi za izbor predsednika oba suda raspisani su 15. septembra prošle godine.

Postupak izbora

Prema Zakonu o sudijama (član 75) predsednika suda bira Visoki savet sudstva.

"Visoki savet sudstva objavljuje javni konkurs za izbor predsednika suda najkasnije šest meseci pre isteka vremena na koje je izabran predsednik suda, odnosno najkasnije u roku od 15 dana od dana prestanka funkcije predsednika suda zbog prestanka sudijske funkcije, zbog izbora za sudiju drugog suda, na lični zahtev, zbog ukidanja suda ili zbog razrešenja sa funkcije predsednika suda. Pre donošenja odluke o izboru, Visoki savet sudstva obavlja razgovor sa prijavljenim kandidatom. Prilikom donošenja odluke o izboru predsednika suda, Visoki savet sudstva uzima u obzir ocenu dobijenu u postupku vrednovanja rada, predloženi program unapređenja rada suda od strane kandidata, ocenu dobijenu na razgovoru i pribavlja mišljenje o prijavljenom kandidatu od sednice svih sudija suda za koji se vrši izbor predsednika. Odluka Visokog saveta sudstva o izboru predsednika suda mora biti obrazložena i objavljuje se u Službenom glasniku Republike Srbije, kao i na internet stranici Visokog saveta sudstva. U postupku za izbor predsednika suda obezbeđuje se javnost rada, koja se bliže uređuje aktom Visokog saveta sudstva", piše u Zakonu.

Prema članu 77 "predsednik suda bira se na pet godina bez mogućnosti ponovnog izbora za predsednika istog suda".

Najnovije vesti