Čelnik ukrajinske obaveštajne službe uhapšen na prelazu Preševo

Vranje - Na graničnom prelazu Preševo uhapšen je Ukrajinac Andrij Naumov, jedan od čelnika ukrajinske obaveštajne službe SBU, koji je "smenjen 31. marta zbog veleizdaje", javila je Ukrajinska Pravda i više ukrajinskih medija.

Događaj se vezuje za pokušaj krijumčarenja više od 700.000 neprijavljenih evra i dva smaragda, koji su 7. juna osujetili carinici u saradnji sa policijom, o čemu je Vranje News već pisao.

U BMW-u, koji je tada takođe zaplenjen, nalazili su se nemački državljanin A.A. i Ukrajinac A.N, za koga ukrajinski mediji spekulišu da je reč o Andriju Naumovu.

Naumov je, kako piše Ukrajinska Pravda, navodno "bio na čelu Glavnog odeljenja unutrašnje bezbednosti SBU od leta 2019. do jula 2021. godine.

"Predsednik Zelenski mu je 2020. dodelio čin brigadnog generala.

Prethodno je Naumov radio u Generalnom tužilaštvu i Državnoj agenciji za upravljanje černobilskom zonom isključenja.

Kao šef odeljenja unutrašnje bezbednosti bio je odgovoran za kontrolu samih službenika SBU, kako se ne bi bavili korupcijom.

Podaci o radu te jedinice su tajni", piše ukrajinski medij.

Spekuliše se i da je nemački državljanin, navodno, "njegov vozač".

U saopštenju MUP-a Srbije, objavljenom 8. juna, navodi se da su dvojica uhapšenih "pod sumnjom na pranje novca".

"Oni se terete da su novac i drago kamenje, za koje se sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti, nameravali da prenesu preko graničnog prelaza i iznesu iz Republike Srbije", navode iz MUP-a.

Najnovije vesti