Dva smaragda i više od 700.000 neprijavljenih evra pronađeni na prelazu Preševo FOTO

Vranje - Pokušaj krijumčarenja više od 700.000 neprijavljenih evra i dva smaragda osujetili su carinici u saradnji sa policijom na graničnom prelazu Preševo, saopšteno je iz Uprave carina.

U vezi sa ovim događajem zaplenjen je automobil kojim su novac i drago kamenje krijumčareni, pa se ukupna vrednost oduzetih deviza, robe i vozila procenjuje na 840.000 evra.

"Ovaj neverovatan slučaj dogodio se kada je na izlaz iz zemlje pristigao BMW X6, nemačkih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica stranih državljana.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, obojica su odgovorila da sa sobom ne nose ništa.

Međutim, usledio je detaljan pregled automobila kojim su demantovane njihove izjave.

Više od 600.000 evra i skoro 125.000 dolara bilo je sakriveno u skoro svakom delu unutrašnjosti vozila - kutiji za prvu pomoć, levim i desnim vratima, reflektujućem prsluku, u torbama sa ličnim stvarima, u kesi iz supermarketa, kutiji za parfem, kutiji za lekove, plastičnoj korpi sa dečijim igračkama, pa čak i u kutiji dečijih bojica.

I to nije bilo sve, jer su službenici na granici u kesi iz supermarketa koja se nalazila u prtljažniku pronašli i dva mala smaragda čija je vrednost procenjena na gotovo 6.500 evra", navodi se u saopštenju Carine.

Zbog toga što je korišćen kao sredstvo za krijumčarenje zadržan je i automobil BMW X6, čija se vrednost procenjuje na 110.000 evra, dodaje se.

"Sav otkriveni novac, drago kamenje, automobil i oba putnika predata su u dalju nadležnost Višeg javnog tužilaštva i protiv njih će se voditi krivični postupak", piše u saopštenju Uprave carina.

MUP: Pranje novca

Iz MUP-a je saopšteno da su u vezi sa ovim slučajem uhapšeni državljanin Nemačke A. A. (1986) i Ukrajinac A. N. (1982) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo pranje novca.

"Oni se terete da su novac i drago kamenje, za koje se sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti, nameravali da prenesu preko graničnog prelaza i iznesu iz Republike Srbije. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu", navodi se u pisanom saopštenju iz MUP-a Srbije.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Danas su Letnje zadušnice »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji u subotu slave Letnje (duhovske) zadušnice, koje su uvek u subotu pred Duhove (Si...