Čedi Markoviću značka i povelja Kulturno prosvetne zajednice Srbije

Čedomir Čeda Marković, vokalni solista iz Vranja koji živi u Beogradu, među dobitnicima je Zlatne značke i povelje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za godinu na izmaku.

Stručni žiri radio je u sastavu Živorad Ajdačić (predsednik) i članovi Božica Velousis (književnica), Miroljub Filipović Filimir (likovni umetnik), prof. dr Uroš Dojčinović (muzički umetnik) i Marija Bišof (urednik).

Nagrade, koje KPZ dodeljuje svake godine, sastoje se od pozlaćene značke i povelje grafičkog lista.

Osim Markovića, dobitnici su ove godine istaknuti umetnici, stvaraoci i kulturni aktivisti iz Srbije i dijaspore.

Pored ostalih nagrađeni su TV novinar, urednik i slikar Radovan Lazarević (Mionica), kompozitor i muzičar Miloš Miša Mijatović (Beograd), slikar i dizajner Jelena Milošević (rodom iz Beograda), književnik iz Crne Gore Veselin Mišnić, beogradski kantautor Aleksa Nedeljković, književnik i aforističar Vera Pavić (Gornji Milanovac).

Podsećanja radi, Čeda Marković je lane osvojio prvo mesto na finalnoj večeri Sabora narodne muzike Srbije 2021.

Profil

Čedomir Marković rođen je 1949. u selu Žbevac. Karijeru je započeo u Radio Skoplju, snimajući vranjske pesme. Prvu ploču Jelena, ljubavi snimio je 1974. godine. Dugogodišnji je solista Radio Beograda. Poznat je kao izvođač izvornih pesama, pretežno vranjskih. Od autorskih poznate su njegove pesme Žal iz mladosti, Stani, suzo, izdajice, I da se vrate godine mlade, Ne točite mlado vino, Oprosti mi, golubice tužna, Marija, Ja znam, starim sam... Do sada je snimio pet albuma i jedan EP. Godine 2006. na festivalu Zlatiborska pesma osvojio je prvu nagradu, pevajući pesmu I da se vrate godine mlade. Održao je solističke koncerte u Domu sindikata 2008. i Sava centru 2012. godine. Godine 2019. godine Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije dodelio mu je Estradno-muzičku nagradu Srbije za životno delo.

Najnovije vesti