Ćerke Ivice Tončeva postale vlasnice Motela Nais

Iako je državni sekretar u Minstarstvu spoljnih poslova i predsednik Fudbalskog kluba Radnički iz Niša (zamrznuta funkcija) Ivica Tončev izričito tvrdio da nema veze sa kupovinom hotela Nais, prema podacima sa APR-a, od prošle godine su među vlasnicima obe njegove ćerke, pišu Južne vesti.

Marija i Aleksandra Tončev su “zauzele” vlasničko mesto Trgogradnje iz Surdulice, koja se nalazila na čelu tročlanog konzorcijuma koji je kupio niški hotel.

Romantična priča Velibora Krstića, vlasnika Trgogradnje, male surduličke firme koja je jula 2016. za oko 135 miliona dinara kupila hotel Nais sa još dve osobe, da će ovaj hotel na auto-putu Niš - Beograd biti potpuno renoviran, nakon čega će primiti prve goste na leto 2017, "pala je u vodu".

Od obećane potpune rekonstrukcije, novih radnih mesta, nove izolacije, stolarije i solarnih panela nije bilo ništa, a sama firma, iako je bila na čelu konzorcijuma za kupovinu Naisa, koji su činili još i Dejan Momčilović i Nada Šabić iz Beograda, "ispala" je iz posla.

Naime, novembra 2017 je, prema dokumentaciji u koju su novinari Južnih vesti imali uvid, Trgogradnja sa vlasništvom od 36 %, izbrisana iz vlasničke strukture, a njihov udeo "preuzele" su sestre Tončev, 27-godišnja Marija i 25-godišnja Aleksandra.

Ivica Tončev, koji je negirao tadašnje spekulacije da njegova porodica stoji iza kupovine starog niškog hotela i sada tvrdi isto, jer su mu "ćerke punoletne".

- Pa ja i sad tvrdim da nemam nikakve veze sa tim.

To su moje ćerke. Moje ćerke su punoletne obadve - rekao je Tončev.

Zbog čega je Trgogradnja izašla iz posla, Tončev nije komentarisao, a novinarima su u ovoj firmi rekli da je vlasnik Velibor Krstić na odmoru, uz opasku "da se dobro zna šta se desilo".

- Vi to bolje znate. Ne smemo da dajemo nikakve informacije - rekli su zaposleni u Trgogradnji.

Inače, Marija Tončev je nedavno dobila posao u Ministarstvu spoljnih poslova, u kojem je državni sekretar njen otac.

Tončev je tvrdio da posao "nije dobila preko veze", već na konkursu.

Južne vesti podsećaju da se odmah nakon kupovine Naisa od Srbe Ilića, između ostalog i zbog toga što Trgogradnja ne posluje sa velikim prihodima, spekulisalo se da iza kupovine stoji surdulička porodica Tončev.

Međutim i Ivica i Novica su to tada negirali.

Inače, vlasnik Trgogradnje govorio je da je motiv konzorcijuma bio da Nais počne da radi i da se tu zaposle ljudi, jer je prema njegovim rečima, to “izvozni proizvod, zato što su ga oduvek rado posećivali stranci”.

Dugogodišnje muke sa prodajom

Američka kompanija Uniworld, čiji je vlasnik Srba Ilić, kupila je Srbijaturist sa hotelima Nais, Ambasador, Park, Ozren i Partizan 2003. godine za oko milion evra. Tri godine kasnije, država je raskinula privatizaciju uz obrazloženje da Uniworld "nije ispunio preuzete ugovorne obaveze, ni posle naknadno ostavljenog roka".

Nakon toga, Ilić je pokrenuo sudski spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu, koji je u maju 2011. godine doneo presudu po kojoj je država u obavezi da Iliću vrati Srbijaturist, ali i isplati 3 miliona evra odštete.

Početkom 2012. Srbijaturist je i zvanično vraćen Srbi Iliću sa svim hotelima, a on je oglasio njihovu prodaju.

Jedino je renovirao hotel “Niš” koji je kratko radio kao hotel Grand, ali je zbog dugova prodat Novici Tončevu.

Hotel “Ambasador” je nedavno prodat “My place” grupi koja već ima istoimeni hotel na Nišavskom keju, podsećaju Južne vesti.

Najnovije vesti