04.04.2024

Pravo na odgovor

Tekst je izvorno objavljen na Peščaniku

Mediji B92, Novosti, Alo, Kurir i Informer su objavili tekstove u kojima se insinuira da je tužiteljka Bojana Savović učestvovala u prikrivanju uzroka smrti dve osobe preminule u zatvorskoj bolnici.

Uprkos zakonskoj obavezi, nijedan od medija nije objavio odgovor tužiteljke Savović, koji ovde objavljujemo u celosti.

U skladu sa članovima 94, 97 i 98 Zakona o javnom informisanju i medijima („Sl. glasnik RS“, br. 92/2023) od glavnog urednika zahtevam

PRAVO NA ODGOVOR

Na tekst objavljen 16.03.2024. godine u 10:43 na veb-prezentaciji b92.net pod naslovom „Novi skandal Bojane Savović: Umrla dva pritvorenika, tužiteljka nije naložila obudkciju“ a koju vest su naravno istog dana, u roku od pola sata, preneli i Kurir, Novosti, Informer i Alo. Zahtevam da moj odgovor objavite u celosti, bez odlaganja, u skladu sa zakonom:

Obaveštavam javnost da je u tekstu „Novi skandal Bojane Savović:

Umrla dva pritvorenika, tužiteljka nije naložila obudkciju“ redakcija b92 objavila neistinite, nepotpune i netačno prenete informacije.

U tekstu se netačno tvrdi da tokom nedavnog dežurstva u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu nisam odredila obdukciju dvapritvorenika koja su bila u Specijalnoj zatvorskoj bolnici Centralnog zatvora u Beogradu.

Time se prenose nepotpune i neistinite informacije, ali i insinuira da sam takvom tužilačkom odlukom doprinela prikrivanju načina na koja su preminula navedena lica.

Istina je da su pre mesec i po dana u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, nakon duže hospitalizacije a usled brojnih i teških bolesti preminula dva lica.

Ja sam naložila obdukciju jednog preminulog lica dok u drugom slučaju to nisam učinila.

Takvu odluku sam donela nakon predočavanja medicinske dokumentacije pokojnog koja svedoči o tome da je lice o kome je reč preminulo od više težih i pridruženih bolesti i nakon dužeg boravka i lečenja u zatvorskoj bolnici.

Takođe je netačna činjenica koju ste objavili – da se tako nešto nije dogodilo nikada. To su vam navodno rekli izvori sa Instituta za sudsku medicinu i iz pravosuđa.

Za početak, elementarna logika nalaže na zaključak da Institut za sudsku medicine može da zna samo one slučajeve kada je naložena obdukcija, a ne i kada nije, jer takva tela ni ne dolaze kod njih.

Naravno i zvanični podaci pokazuju da je od početka 2023. godine do danas preminulo ukupno 52 osobe u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, da je obdukcija određena u 34 slučaja, dok u 18 slučajeva tužioci nisu odredili obdukciju.

Takođe, redakciji b92.net ukazujem da je, osim ozbiljnih propusta u tekstu načinila i propust u naslovu – medicinski proces za preispitivanje okolnosti pod kojima je lice preminulo se naziva obdukcija a ne „obudkcija“, kako stoji u vašem naslovu kao i u naslovu identične vesti koja je objavljena u Novostima, i Informeru, pa smatram korisnim da kada kopirate neku vest, da je prvo makar pročitate pre objavljivanja.

Neistinita je i informacija koju ste naveli u tekstu – da je ProGlas politički pokret.

ProGlas nije politička organizacija odnosno nije politički subjekt u smislu čl. 54 Zakona o javnom tužilaštvu i odredbi Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, nije učestvovao na izborima niti će, nije čak ni organizacija, a svi njegovi inicijatori, a kasnije i potpisnici su se odrekli bilo kakvih političkih ambicija, ukazujući isključivo na zabrinjavajuću kriminalizaciju i porast nasilja u društvu.

Naravno da su i ostali apsurdni navodi iz teksta netačni i da su smišljeni u kuloarima vaših redakcija samo kako bi se urušio moj ugled ali smatram da javnost pre svega zaslužuje odgovor na informacije koje se tiču mog tužilačkog rada.

Naravno da ste svesno i namerno prekršili i čl. 9 Zakona o javnom informisanju i medijima i niste kontaktirali mene kako bih se ja izjasnila na „informacije do kojih ste sasvim slučajno došli, iz poverljivih izvora“.

Ovaj odgovor upućujem javnosti u nadi da ćete narednom prilikom proveriti istinitost i potpunost informacija koje objavljujete.

U suprotnom, doprinosite ne unižavanju samo mog profesionalnog ugleda koji sam gradila 20 godina, već i urušavanju već ozbiljno poljuljanog poverenja građana u pravosuđe.

 

(Autorka je javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu)

Foto otvorenavratapravosudja.rs