20.07.2022

Otvoreni dan BSC-a nije za sve otvoren

Po osnovi objave u medijima o održavanju Dana otvorenih vrata Bugarsko-srpskog centra (BSC), otišao sam u restoran Kod kovača u naznačeno vreme sa namerom da pred bugarskim konzulom komentarišem ponašanje bugarske vlade u bližoj istoriji, a pogotovo u aktuelnim međunarodnim okolnostima.

Nakon što sam od strane organizatora "prepoznat" kao osoba koja nije iz društvenog kruga okupljenih, predsednik BSC-a Darko Anačkov je, nakon konsultacije sa konzulom, a uz asistenciju saradnika i osoblja restorana zatražio da napustim lokal sa obrazloženjem da je skup zatvorenog tipa.

Nakon kraće rasprave napustio sam lokal, ali sam telefonom, a kasnije i lično u policijskoj stanici zatražio intervenciju policije koja nije reagovala. 

Razvijanje i negovanje prijateljstva između dva susedna naroda, srpskog i bugarskog, svakako je vrlo lepo i poželjno.

Još bolje je kada se u okviru najširih prijateljskih odnosa naroda uspostavljaju i individualni i porodični odnosi.

Srbi i Bugari su povezani i zajedničkom vekovnom istorijom ne samo međusobnog ratovanja već i razvijanjem prijateljskih i porodičnih veza.

Srpski kralj Milutin i danas kao visokopoštovana istorijska ličnost počiva u Sofiji.

I Sava Nemanjić je nakon smrti počivao godinama u Bugarskoj dok nije uz najviše počasti prenet u Srbiju.

Kraj Drugog svetskog rata je obeležen zajedničkim ratovanjem jedinica NOV Jugoslavije i Otečestvenog fronta Bugarske protiv fašističke Nemačke i njenih pratilaca.

Naš stav je da su prijateljski odnosi između srpskog i bugarskog naroda imali  maksimum u kvalitetu  tokom socijalističkog perioda u drugoj polovini 20. veka, bez obzira na prethodna tri rata u kome su se Srbija i Bugarska nalazile na suprotstavljenim stranama

Nakon tektonskih društvenih promena u obe zemlje od početka devedesetih godina, nivo prijateljskih odnosa je u opadanju, pogotovo onih iza kojih bi trebala da stoje državne strukture vlasti.

Bugarska je pristupila NATO paktu, zločinačkoj organizaciji na globalnom nivou i kao takva je ustupila svoj vazdušni prostor za prelet aviona koji su učestvovali u bombardovanju SRJ 1999.god kada su pobivene hiljade stanovnika, na Pčinjskom okrugu 63.

Takođe, jedna od prvih vlada koje su priznale državu terorista, narko proizvođača i trgovaca, na teritoriji Srbije, tzv. Kosovo, bila je vlada Bugarske.

Samo pre mesec dana onemogućen je prelet  preko Bugarskog vazdušnog prostora ministru inostranih poslova  prijateljskeRF Srbiji, Sergeju Lavrovu, takođe osvedočenom prijatelju srpskog naroda.

Vlada Bugarske pre par nedelja je proterala iz Sofije 70 diplomata RF sa njihovim porodicama, što je gotovo nezabeležen akt neprijateljstva u savremenim međunarodnim/odnosima.

Na sličan način se može kvalifikovati i politika bugarske vlade prema severnoj Makedoniji, usmerena na osporavanje makedonske nacionalnosti i jezika.

Inicirana od strane SAD i najmoćnijih NATO država, politika mangupiranja u međunarodnom odnosima (uz „obojene revolucije“) u Ukrajini ima već vrlo tragične posledice, čega bi vlada Bugarske trebala da bude svesna da se ne bi ponavljale situacije sa krajeva Prvog i Drugog svetskog rata.

NKPJ kategorično podržava stavove Komunističke partije Ruske federacije u pogledu specijalne vojne operacije vojske RF na teritoriji Ukrajine u cilju denacifikacije i fizičke i identitetske zaštite naroda koji tamo živi. 

 

(Autor je sekretar OK NKPJ i član Sekretarijata CK)

Foto Vranje News 

Komentari

Hvala Drugu Nikoli na ovom izvestaju o aktivnom otpuru na prostoru koji je nekada bio simbol Bratstva i jedinstva, na prostoru Socijalisticke Jugoslavije koju su Nato nacisti rasturili zarad interesa belosvetskih lopova.
Nikola je bio delegat NKPJ u Francuskoj na Internacionalnom skupu za oslobodjenje Petorice Kubanskih Heroja. Taj skup su organizovali moji drugovi iz PRCF izmedju ostalih naprednih organizacija Francuske pre bezmalo dve decenije.
Bilo je to one krvave godine kada su predgradja buktala kao baklje nezadovoljstva bedom i nasiljem ojadjene raje i trudbenika Francuske. Policila je nemilosrdno guŝila ustanak naroda, nasiljem i administrativnim i kriviĉnim gonjenjem. Na hiljade je pohapŝeno! Komunisti su proganjani i otpustani s posla, pogotovo na Sorboni koja je postala steciŝte reakcije i kolaboracije sa Nato-nacizmom.
Drugarski pozdrav