11.03.2022

Borci, iskoristite svoja prava

Skoro će dve godine od kada je država Srbija donela Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica iz svih ratova 90-ih godina.

Odnosi se kako na učesnika rata u Sloveniji, preko Bosne, Hrvatske, do NATO agresije iz 1999. godine (Sl. glasnik RS br. 18/2020). Zakon je donet 29. februara 2020. godine i stupio je na snagu 11. marta iste godine, da bi se počeo primenjivati od 1. januara 2021.

Udruženje Srpski ratni veterani u Vranju je, odmah nakon početka primene zakona, počelo da objedinjava i formira dokumentaciju za sve svoje članove i podnelo zahtev za priznanje statusa borca za svakog ponaosob.

Nakon podnetog zahteva država i resorno ministarstvo donose rešenje za svakog borca.

Svi učesnici ratova 1990-1999. godine, kao i učesnici oružanih sukoba u Kopnenoj zoni bezbednosti ka Kosovu i Metohiji mogu da ostvare prava koja su zakonom propisana - od niza benefita poput dobijanja nacionalnog priznanja, legitimacije, medalja, veteranskog odela, prednosti u zapošljavanju, povlastica u javnom prevoz, novčane naknada u slučaju smrti, do prava na borački dodatak i druge povlastice.

Udruženje Srpski ratni veterani Vranje je jedno od najaktivnijih boračkih udruženja u zemlji.

Nosilac je zasluge za donošenje zakona koji je država donela posle skoro 30 godina. Prethodnim zakonom iz 1998. godine, a kasnije izmenama i dopunama zakona, bili su obuhvaćeni svi ratni vojni invalidi, članovi porodica poginulih, dok su borci - veterani koji nisu ranjeni (ili poginuli) samo bili u naslovu zakona, a sada su novim zakonom i oni priznati.

Naše udruženje Srpski ratni veterani nalazi se u ulici Mišarskoj br. 21 u Vranju. Koristim priliku da pozovem svi učesnike ratova 1990-1999 godine, a to se odnosi i na pripadnike MUP-a, da dođu u udruženje i informišu se o novom zakonu i o svojim pravima. Oni preko udruženja mogu da ostvare sva svoja prava koja im po zakonom pripadaju.

Velika većina boraca, a pogotovu iz ruralnih sredina, ne znaju da je zakon o borcima-veteranima donet, velika većina nije upućena u njegove odredbe, a jedan veliki deo veterana nije zainteresovan da koristi zakonska prava.

Međutim, podsećam ih da podnošenjem zahteva, a kasnije i priznanjem od države borac dobija status borca, a ne dezertera, i dobija nacionalno priznanje koje ima svoj značaj, kako za samog borca, tako i za njegove naslednike.

Ovaj apel upućejem budući da resorno ministarstvo može da ograniči rok za podnošenje zahteva, a samim tim borci bi izgubili svoja prava.

 

(Autor je predsednik udruženja Srpski ratni veterani Vranje)

Foto Vranje News

Komentari

Danas sam dobio resenje da mi se nepriznaje pravo ucesca u ratu 91i 92 godine koje mi treba za regulisanje statusa borca.obrazlozenje da vp3226 banja luka nije postojala u to vreme a vp12434topusko nije bila jna.Bio sam aktivan vojnik,sve upisano u vojnoj knjizici i priznato 2010 i dupliran radni staz.Sramota kako se ophode prema nama veteranima