09.08.2021

Ledena kraljica

Najviši dometi u kulturi oduvek su se odvijali u centrima, glavnim i većim gradovima. Tako je i kod nas. Međutim Vranje, iako po geografskom položaju i udaljenosti od glavnog grada provincija, poslednjeg dana Festivala Piano summer bilo je centar prvoklasnog muzičkog događaja. 

O festivalu je mnogo rečeno, po šesti put je održan u Vranju (prošle godine ga nije bilo iz poznatih razloga), a ove prvi put u renoviranom pozorištu. Obraćanje gradskih poslenika na otvaranju i na zatvaranju manifestacije itd, itd. 

Festival klasične muzike u Vranju, gde se folk muzika i truba čuje sa brda, ili popularne note iz obližnjih kafana i kafića, zvuči možda na prvo slušanje nonsens, ali za sve "neverne tome" ipak se održava i dešava i ljubitelji klasike - Baha, Betovena, Šuberta, Šopena i ljubitelji interpretacije na klaviru - mogu da uživaju i ovde.

Nije prestiž ili blam naći se u prvim redovima.

Uz svesrdnu i dobru organizaciju umetničkog direktora festivala g-dina Zorana Imširovića imamo priliku da nekoliko godina budemo domaćini svetski priznatim pijanistima.

Ali, u petak je na našem lokalnom kulturnom nebu svojim nastupom zasvetlela zvezda, pijanistkinja, profesorica klasične muzike, vrlo nadahnuto ostavljajući trag i odjek koji će dugo odzvanjati na našoj muzičkoj sceni - Biljana Gorunović.

Profesorka klavira sa novosadskog univerziteta je u Vranju publici poklonila predivan koncert klasične muzike. 

Sa repertoarom, može se reći podeljenim u dva dela.

Prvi, domaćih autora, odnosno obradama autora poznatih ne samo kod nas već i u svetu.

Publika je mogla i da se edukuje i dublje sazna o našim stvaraocima Korneliju Stankoviću, Miloju Milojeviću i Ljubici Marić.

Predivno izvođenje varijacije na pesmu „Što se bore misli moje“, koju je napisao Mihailo Obrenović.

Zatim „Brankovo kolo“, gde je naša dobra i nežna vila Biljana svojim preciznim, snažnim, a ipak mekim stilom izvela i „Vilinsko kolo“.

Tako je probudila sva čula publici koja je ispunila novu, renoviranu salu Pozorišta Bora Stanković.

Drugi deo je obuhvatio poznata dela poljskog kompozitora i pijaniste Frederika Fransoa Šopena i njegove Etide, Fantaziju i Skerco, svetski cenjenog i priznatog po mnogim svojim delima.

Uspela je Biljana da sve "lebdeći iznad klavira" toliko snažno i poetski, muzički doterano, profesorski tačno dočara svaki segment ovih velikih dela i kompozicija.

Stari "Petrof", koji je zatajio prvog dana, slušao je Biljanu i sa njom prosto plesao na bini.

Kao da smo slušali nastup jednog manjeg klasičnog orkestra.

Bila je gospođa Biljana naš gost i pre neku godinu, imali smo priliku da je slušamo, ali je ovog puta u skladu sa svojim prezimenom, sve gorući od zanosa svojih izvedbi, bacila na sve nas plamen predivne klasične muzike.

Videlo se to na krhkoj, nežnoj ženi koja je sve vreme davala celu sebe u svakoj kompoziciji.

Blago publici koja je imala priliku da uživa u ovom nastupu.

Nagradila ju je sa dva bisa, a pijanistkinja publiku sa još dva izvođenja.

Prvo, maestralno, tehnički doterano zanosno sviranje samo levom rukom, od srca, jer se spojila emocija i publike i umetnice, a drugi bis, klasikom i jačinom, kao i snagom izvođenja koju je, moram priznati, naš stari klavir izdržao, a publika u transu odstajala i položila ispit iz poznavanja i uživanja u klasičnoj muzici.

Biljana Gorunović, profesorka, žena nežna ali ledenog pogleda i držanja, zaledila je publiku, ali joj je na kraju podelila i osmehe i poljupce.

"Ledena kraljica", kako je studenti zovu, ulepšala je ovo „dugo toplo leto“ svima koji su je slušali i prisustvovali ovom nastupu koji će se dugo pamtiti, pored svih malicioznih komentara onih koji i ne dolaze na koncerte i bilo koje druge kulturne događaje, ali kasnije znaju sve bolje i od samih umetnika, pijanista, pisaca, profesora, a i od publike koja je bila prisutna.

Kulture ima samo je treba konzumirati, pravu kulturu, na pravi način i na pravom mestu.

Hvala Ti Biljana. 

(Autor je pesnik i član Udruženja književnika Vranja)

Foto Vranje News