06.04.2021
Piše: Kinoteka*

In memoriam: Žika Bogdanović (1932-2021)

Živislav Žika Bogdanović, teoretičar umetnosti, stripolog i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, preminuo je u Beogradu u 89. godini, objavila je Kinoteka.

Direktor Jugoslovenske kinoteke postao je 1981. i na toj funkciji zadržao se sve do 1990.

Objavio je knjige Veliki vek filma (eseji o filmskoj komediji, italijanskom neorealizmu, japanskom filmu), Od filma do filma (eseji o velikanima filmske režije), Rađanje američkog zvučnog filma, Čudesni svet Đorđa Lobačeva, Aleks Rejmond ili poslednji put kad smo bili mladi, Čardak ni na nebu ni na zemlji: nastanak i život beogradskog stripa 1934/1941 i druge.

Bogdanović se dugo i kontinuirano bavio i kritikom i esejistikom u oblasti popularne kulture, posebno stripa, televizije i džeza. Bio je osnivač i glavni i odgovorni urednik Pegaza, časopisa o teoriji i istoriji stripa i vizuelnih medija koji se izražavaju grafičkim putem, kao i član redakcije Filma danas i stalni saradnik Filmske kulture i Ekrana.

Časopis Pegaz proglašen je u anketi Vjesnika najznačajnijim izdavačkim poduhvatom u 1975. godini, a Bogdanović je više puta nagrađivan za doprinos razvoju teorije i istorije stripa.

Bogdanović je bio pisac i redaktor leksikografskih jedinica u oblasti filma za jugoslovensko izdanje Malog Larusa (Vuk Karadžić, Beograd), Popularnu enciklopediju (BIGZ, Beograd), saradnik i pisac leksikografskih jedinica za Enciklopediju filma u izdanju Leksikografskog zavoda iz Zagreba.

Kao novinar je izveštavao iz Velike Britanije, Francuske, Kambodže, Italije, Egipta, Etiopije, Sudana, a bio je i stalni dopisnik iz SAD i Afrike.

U Izdavačkom zavodu Jugoslavije potpisao je kao urednik više od stotinu naslova, a pokrenuo je i uređivao nekoliko edicija, među kojima i Plavu pticu, Zenit, Kentaur, Polaris… Uspešno se bavio i prevođenjem, a neki od najzapaženijih autora koje je prevodio bili su i Jung, Lem, Klark, Tolkin.

Bogdanović je bio i honorarni predavač na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (predmet Mediji vizuelne naracije). Tokom 70-ih godina u više navrata bio je pozivan da studentima FDU održi predavanja o jeziku i poetici stripa.

U okviru svog programa Razgovori u Kinoteci, pred kraj 2019. godine Jugoslovenska kinoteka organizovala je snimanje višesatne profesionalne ispovesti svog nekadašnjeg direktora Žike Bogdanovića.

Taj materijal čuva se kao svedočanstvo jedne epohe Arhiva Jugoslovenske kinoteke, ali i celokupne srpske i jugoslovenske kulturne scene.

U razgovoru sa sadašnjim direktorom Jugoslovenske kinoteke Jugoslavom Pantelićem, Bogdanović je podelio svedočenja o prelomnim trenucima karijere koja će biti značajna za buduće teoretičare i istraživače sedme umetnosti u Srbiji i u svetu.

Bogdanović je poslednjih godina bio saradnik specijalizovanog filmskog časopisa Kinoteka, koji od 2017. godine izdaje Jugoslovenska kinoteka.

Kinoteka je nedavno objavila i njegovu poslednju knjigu Prijatelji dragi, ne zaboravite ni stare filmove. Nažalost, Bogdanović nije dočekao promociju tog dela u kojem se vratio svojoj prvoj ljubavi – sedmoj umetnosti.

Za monografiju Jugoslovenske kinoteke, koja je objavljena 2019. povodom 70 godina od osnivanja te institucije, njen treći direktor napisao je esej Prvi put kada sam video Fordove „Plodove gneva“.

Bogdanović je bio i prvi predsednik Udruženja strip autora Srbije (1986-1992), čiji je naslednik Udruženje stripskih umetnika Srbije.

Uprkos izuzetno teškim zdravstvenim okolnostima, do poslednjeg dana je radio na trilogiji o medijima vizuelne naracije i novom broju Pegaza, saopštilo je to udruženje.

Vreme i mesto sahrane Žike Bogdanovića biće objavljeni naknadno, navela je Kinoteka.

 

Tekst i foto: Kinoteka