28.12.2020

Uvek je nekad bilo bolje

Slušaj 'vamo, slušaj dobro, dolazi do važnog priopćenja. Pre neki dan razgledao sam prepis jednog originalnog rešenja Narodnog odbora (čuveni NO) s polovice prošlog stoleća prema kome je izvesni Nikola Nikolić (1926), u svom naponu snage, sa neke dve i po „banke“, osuđen prema tadašnjem Osnovnom zakonu o prekršajima na 90 dana zatvora. Razlog, iz današnje vizure, krajnje bizaran.

Naime, FNRJ, jedna od naših država pretkinja, nije u to doba varila džabalebaroše kao npr, naša Srbija danas gde je to čak i poželjno i smatra se nekom vrstom statusnog simbola. Tek, prema narečenom rešenju Nikola je, kako se to sudskim rečnikom kaže, oglašen krivim, zamislite, „što duže vreme nigde ne radi“, aj to nego, kako piše u rešenju, „neće ni da se zaposli“ i što je najgrđe „život provodi u besposličenju i skitnji“. Pa još i, kako se citira, „viđa se u razna nepoželjna društva“... Dakle, sve ono što je danas potpuno naturalno.

Vrhunac Nikolčinih nedela, veli se, bio je te pedeset i neke taj što „pored svega ima i motor koji nemilosrdno upotrebljava i troši benzin“. Preteča, takorekuć...  Kao sad da ga gledam međ stoticama lokalnih nike air max ganjača dvotočkaša sa dve litre čorbe u rezervoaru i raskezom na bijelome licu u stilu „nije važno kol'ko je kubika nego samo da mi ćunka rika“.

Pa kaže dalje, pored toga što je „lišen slobode na 90 dana“ Nikolica je morao da bere gajle i što mu je iz NO rešenjem zapoveđeno da plati 50 tadašnjih dinara po tarifniku Zakona o taksama (član 8). To je danas "umrelo" (što kažu Vranjanci) spram nikolčadi, osim ako polis departmentu nije baš, baš visok datum ili ste recimo retko pošteni pa nemate baš nijednog buraza drota s kojim se, kad god se vidite, bilo „on duty“ ili ne, uzajamno u zagrlu dugotrajno spucavate po grbini štomogajeći uz krajnje emotivno tepanje “moj brat, moj čovek“.

I na kraju, u obrazloženju dokumenta, koji se završava poznatom krilaticom „smrt fašizmu – sloboda narodu“, navodi se još da je Povereništvo NO u stvari otkrilo da motor koji Niki te 1951. nemilosrdno jaše, topi mu karike i „troši benzin“ u stvari i nije njegov, nego „nekog njegovog druga“ kojim se ovaj služi koristeći „tuđu šofersku dozvolu“. Auuu, pa to je danas k'o dobar dan. Čak i ne mora dozvola nikakva ako je buraz drot. Možeš i tonu bijloga da teraš tim motorom, ko te pita, osim Vulina, kao.

Ta gradacija nepodopština iz NO je pred javnosti dopuhavana na Nikanorovu štetu s namerom da se prikaže da, osim što voli da „lega“ i gluvari, Nikica i nije nekakva tikva bez korena, već i špekulant, i osoba koja se lažno predstavlja kao vlasnik motocikla. Čudno za čuti i pojmiti u vremenu kada se ne zna ko šta i čije vozi, ko krivotvori, ko štampa, a ko rabi raznorazne dozvole i značke.

I, partizani, na kraju rešenja pisanog pre sedam decenija, koronjavo etiketiraju pravog vlasnika motobajka, navodeći da je to izvesni K.U. „sa stanom“ ulici toj i toj i tako dalje... Kao, fora, on Nikolici s prikolicom dođe neki makro, pa ga je valjda primorao da divlja unaokolo i reklamira mu cikl kako bi ga češće iznajmljiv'o, udbaški mu se spočitava u najavi. E, to danas tek uopšte nije ni bitno, niti te neko pita, imamo mi preča posla – npr. da investiramo poluprivatno u beton državnom "parkom" po stoduplim cenama od realnih.

Pošto su Nikolaja ljuti ljevičari pripeli i identificirali sa silnim nedjelima iz njegove i pomalo iz tuđih biografija, čovek je morao da se brani. Poslednji pokušaj spašavanja od bajboške horizontale bila mu je tvrdnja da je „na nekoliko mesta pokušavao da se zaposli“, ali da mu to „nije uspelo“. Zanimljivo, tad se nije verovalo „na reč“ k'o danas. Eno, samo izlaze ovi pucači i narkodileri iz CZ-a, kažu nisam ja čiko majke mi i gotova priča. Nego, što se i ja čudim, druga vremena bila, nema stranaka, nema vlasti i opozicije, nema zle krvi, a ne k'o danas - ako si za vlast radiš, ako si opozicija džabalebariš.

Na kraju, NO je Nikoletini, kada mu je dao zapravo da kaže koju u svoju odbranu, zamerio da mu je defanziva „neumesna i netačna“ i u afektu ga odrapio s 90 dana strogog zatvora. Za to bi danas tom Narodnom odboru bio zapaljen auto, stan, otrovan pas ili bi dobio čekićem po glavi.

Jasno vam je gde smo mi, a gde su bili partizani.

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

A i uvek je nekad bilo bolje.

 

(Autor je urednik portala Vranje News)

Foto Vranje News