12.11.2020

Doza inspektora Radiše

U ovom paklu od korone poslednjih meseci bili smo svedoci raznih stupidarija, nesnalaženja, jezikolobotomije zvaničnih lica potkovanih novom terminologijom i naravno nekih novih, nemalih ovlašćenja koja su tri puta na dan dodeljivana predstavnicima prisile - policiji, komunalnoj miliciji, raznim inspekcijama itd.

Tradicionalno je reč o službama u kojima dobar deo zaposlenih (čast izuzecima) na terenu ne može da sakrije iznenadno ushićenje kad dobije dužu batinu u ruke da prevaspitava pučanstvo.

Uleću u kafiće i restorane, čude se, hvataju za glavu, padaju na kolena, bahate, verbalno namanjuju, prete, na kraju se u većini tih situacija sve završi besplatnim obedovanjem i nalivanjem hmeljonapitkom (uz neumesne komentare "klizi k'o mače niz oluk") o trošku vlasnika objekta naravski, i na koncu konca oproštajem zaprećene kazne.

Oproštajem, jer treba, je l' te, da se dođe na repete.

Elem, sedim pre neki dan na sabajle, samo što su pootvarali ugostitelji u užem centru i srčem prvu jutarnju kafu, kad se na vratima zaglaviše dva inspektora, jedan mnogo dičan, sve klateć' onu okomitu inspektorsku torbetinu punu nepotrebne artije u desnici, a jedan na prvi pogled manje važan i dičan, sa plavom fascikom pod miškom, deluje starije, zvaničnije, ali neiskusnije.

Bummm, trasss, skoro odvališe one dveri iz futera, sve žureći kao da su od sedišta svoje inspekcije šprintali na ovu unapred izrežiranu predstavu.

(Objekat prazan, rano jutro, konobar, ja i još jedna svedokinja u srkanju).

"Aaallooooo, bre, š'a je ovo, gde su pravila i propisane mere na vratima, š'a će ovde asepsol to nije dezinfekciono sredstvo za COVID! Đe je sedamdesetoprocentni alkohol, š'o nema obaveštenja da gosti moraju imati maske". Je l' imate određena dva COVID redara!!! Nemate ništa! Da li ste vi luuudiiii, 'oćete da pišem kaaazneee..."

Uprkos arlaukanju uopšte nisam se uznemirav'o, niti obraćao pažnju na nemilu ali takorekuć svakodnevnu scenu, kad onaj isti Radiša (zvaćemo tako inspektorčića) ne izgovori paklenu rečenicu:

- Aaaaallooooo bre, pa gde vam je dOzobarijera!

Molim!

Ripnem iz rileks položaja srkanja prve jutarnje frankove, obrnem glavu, kad on opet, još glasnije.

- Aaaaaaalooooo bre, morate da imate DOZObarijeru - arlauče Radiša.

Jedva sam odoleo da mu ne kažem ono čuveno "J.... te DOZObarijera", ali rekoh 'ajde da budem uzoran građanin u ovim teškim vremenima i da ne ometam "službena lica u obavljenju službene dužnosti".

Nije ni licima lako.

Kad on zapenio.

- Dozobarijeru morate da imate, jer bez dozobarijere to nije to... Dozobarijera je nasušna stvar, bez dozobarijere nema borbe proitv korone, lepo tamo piše da morate da imate dozobarijeru - i tako još jedno sto puta.

Nikome od nas nije bilo jasno zašto mu je dozobarijera bila najvažnija.

Ripna mi poklopac na glavu, ne mogu da sastavim dnevni plan rada od Radišine dozomanije, ne da mi džigerica mira i priupitam: "Šta treba da imaju?

Kaže: "Dozobarijeru!"

Rekoh dobronamerno: "Da nije, možda, dezobarijera? Znate ono 'dezinfekciona barijera', pa kratica, bla, bla...

- Gospodine, ne ometajte službeno lice u obavljanju službene dužnosti - uzvrati očekivano Raki.

"Možete i vi biti kažnjeni, a uzgred ne nosite u objektu masku koja je obavezna", trijumfalno mi se iskezi Rale.

Vidim ja da se preznojava, ali bi da preuzme inicijativu i da je spreman da mi zove policiju da me svi zajedno globe ako nastavim da ga "rastavljam na proste činioce" pred jednom damom, koja već sa podsmehom pije svoju jutarnju DOZU kafe i prati situaciju. 

Dignem ruke i pustim ga da ide dalje po centru da po me'anama goste jede tuđi sram.

- Vraćam se za pola sata, da sve uradite kako sam rekao - zapreti naposletku Rale uznemirano i DEZOrjentisano sa "odlaza".

Pogledasmo se nas dvoje u kavani belo, dok je zvanično lice sa keceljom već krenulo da vrti gazdin broj.

Rekoh: "Konobar, daj nam brzinski po jednu dozu na moj račun, pa da begamo" - nikome više nije bilo do još jednog susreta sa barijerom predoziranim Rakijem.

 

(Autor je odg. urednik portala Vranje News)

Foto Vranje News