24.07.2020
Piše: WMAS

In memoriam: Snežana Spasić (1969 – 2020)

Tekst je izvorno objavljen na worldmusic.org.rs

Snežana Seka Spasić ubraja se među one interpretatorke tradicionalne pesme bez kojih naše nasleđe ne bi ostalo sačuvano u svom najlepšem obličju. Rođena u Pirotu, od malena je prepoznavala i učila melodije i specifičnu vokalnu interpretaciju južne Srbije.

Isticala je da je od majke Banjalučanke nasledila glas, a od oca Piroćanca smisao za tradicionalno. Diplomirala je pravo, ali se profesionalno bavila muzikom od početka 90-ih.

„Nije dovoljno da se dobra muzička tradicija nasledi, već i da se glas neguje upornim i odgovornim radom. Glas sam shvatila kao Božiji dar, a ne talenat i želim da ga svim srcem darujem muzici koju volim” – rekla je jednom prilikom.

Njeno višegodišnje iskustvo kao člana i soliste Akademskog hora Univerziteta u Nišu doprinelo je da započne istraživanje tradicionalnih pesama sa prostora Balkana.

Nastupala je samostalno, ali i sa poznatim umetnicima, poput Vlatka Stefanovskog (nastupili su 2007. godine na festivalu Nišville). Takođe, interpretirala je pesmu „Ću ti umrem, nane…” koja je objavljena na originalnom (ne i zastupljenijem piratskom) izdanju sa muzikom za film Zona Zamfirova.

„Seka je pevala – tugu. Ostavila nas je da tugujemo  i da još osećajnije uz suze koje iskre, i dalje slušamo njeno čarobno pevanje! Najnežniji, najlepši, najmilozvučniji glas rođen pod našim pirotskim nebom je utihnuo”, ispisana je poruka njenih sugrađana na jednom Internet portalu.

Od 2003. godine nastupa sa grupom Naissa (u okviru istoimenog kulturnog kluba za afirmaciju tradicionalne kulture), koja se izdvajala po konceptualnim koncertnim nastupima, često multimedijalnog karaktera, jer su, osim muzičara, učestvovali i glumci, pesnici, igrači, pa su tako održani koncerti o vilama, bilju, vodi, rekama, posvećeni Svetom Apostolu Pavlu, Svetom Savi, Vuku Karadžiću, Crnjanskom…

Grupa je održala veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu. Svi ljudi okupljeni oko Naisse su profesionalni umetnici koji žive i stvaraju u Ponišavlju sa željom da Niš postane kulturni i umetnički pokretač Balkana.

Bavila se i pedagoškim radom. U rodnom Pirotu i Nišu, svakog leta, vodila je besplatne radionice pevanja za talentovane mlade pevače.

Snimila je multmedijalni CD tradicionalne muzike Bela vila (2004), multimedijalni CD Kapija Istoka – Kapija Zapada (2006), CD tradicionalne muzike Zvuci Ponišavlja (2008); Takođe, učestvovala je u stvaranju muzike za dokumentarno-igrane filmove: Bela vila (2001), Još samo tren (2006) i Bitka na Čegru (2006), kao i za više pozorišnih predstava.

Snežana Spasić je snimila oko osamdeset trajnih zapisa za nacionalni radio i televiziju.

Sahrana će biti u subotu, 25. jula u 13:30, na Novom groblju u Nišu.

 

Foto printscreen Youtube