18.06.2020

Poema o Gradskom parku

Dana 17. juna 2020. godine, negde oko podneva, a na samo 36 sati do početka izborne tišine pred parlamentarne i lokalne izbore, predvodeći iza sebe masivnu političku garnituru, u plavo odelo, belu košulju i teget kravatu gradonačelnik Gonzi (nadimak Slobodana Milenkovića, p.a), mada vidno umoran od tekuću kampanju, ponosno je krupnim koracima ukoračao u Gradski park (https://www.vranjenews.rs/news/milenkovi%C4%87-u-obilasku-parka-zadovoljan-sam-dinamikom-radova-fotovideo).

Da pobrojimo iz istoriografskih razloga sve prisutne - tu Bulat u belu košulju, tu Stajić i Mića jer Ljajić dao pare, tu Goran Nikolić sa bradu, tu Aritonović u roze košulju sa kratki rukavi, tu Đoša sa bež patike, tu stasit izvođač Manić-Eurolider u rezedo košulju sa dugački rukavi, a tu na kraju i dama, u ime struke, gradska urbanistica, elegantna Jelena Marković, jedina društveno odgovorna, dakle, s masku.

Teško je poverovati da je naš davnašnji sugrađanin, tadašnji predsednik opštine Toma Jovanović zvani Gane, kad je onomad 1890. godine stidljivo razmišljao da osnuje Gradski park, mogao da zamisli da će ovako masivna politička garnitura 17. juna 2020. godine, tačno u podne, da ušeta u njegov park, u obilazak masivnih radova rekonstrukcije, a povodom prezentacije obilaska prve faze radova u pomenutoj rekonstrukciji, koji na kraju III faze će koštaju 134 miliona.

Svrha obilaska rekonstrukcije masivnih radova u Gradskom parku, a povodom obilaska delegacije rečenih lokalnih političara u cilju konstatacije rekonstrukcije spomenutih radova, je sasvim jasna. Naime, kaže Gonzi, a i cela masivna politička garnitura očevidom konstatovala, sve podzemne instalacije u okviru prve faze rekonstrukcije Gradskog parka u Vranju završene, kao i atmosferska kanalizacija, vodovodni sistemi, automatsko zalivanje trave i elektroinstalacije. Radovi, kaže Gonzi, daleko odmakli, tako da se u skorije vreme očekuje završetak prve faze, koja košta 51 milion, a Ljajić dao 30 miliona. Stajić i Mića se smeškaju. Kaže Gonzi, zadovoljan dinamikom. Ni reči o tome da radovi počeli 7. oktobra 2019. i trebalo da budu gotovi za 120 kalendarskih dana. Piše na tablu.

Teško je poverovati da je naš daleki sugrađanin, tadašnji predsednik opštine, Jovan Aleksić,  kad je onomad 1893. godine, nastavljajući započeto, pozvao gospodina Miloša Krasojevića, pejzažnog arhtetektu iz Kragujevca, koji je u Gradskom parku osmislio i uredio kanale za odvodnu vodu, česme, malu fontanu i lampinjone na gas, mogao da zamisli da će ovako masivna politička garnitura 17. juna 2020. godine da ušeta u Gradski park, u obilazak masivnih radova rekonstrukcije gradskog parka, i da će povodom spomenute promocije obilaska radova javno da objavi da novi Gradski park će ima, citiram, „atmosfersku kanalizaciju, vodovodni sistem“ i još ponešto.

U povodu obilaska radova na rekonstrukciji Gradskog parka, a vezano za isti događaj promocije obilaska rekonstrukcije istoimenog parka, od strane lokalnih političara, kojom prilikom je konstatovano, u prisustvu lokalnih novinara, da je Gonzi zadovoljan dinamikom rekonstrucije i obilaska radova u Gradskom parku, javno je obznanjeno da ovo jedna od značajnijih kapitalnih investicija koja se realizuje u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, reko Gonzi prilikom obilaska radova na rekonstrukciji Gradskog parka, a povodom prezentacije obilaska rekonstrukcije pomenutih radova.

Teško je poverovati da je naš daleki sugrađanin, imućni trgovac, Jovan Janković Lunga,  kad je onomad između dva velika rata novčano pomagao dalju izgradnju i uređivanje parka, a između ostalog i teniskog terena, Vranjancima je ostavio još mnogo toga pa i Hiruški paviljon, mogao da zamisli da će ovako masivna politička garnitura 17. juna 2020. godine da ušeta u Gradski park, u obilazak masivnih radova rekonstrukcije gradskog parka, i da povodom spomenutog obilaska radova javno objavi da za Gradski park ministar Ljajić dao 31 milion, ne iz džep nego iz državno korito, a cela masivna lokalna garnitura to javno, ponosno konstatovala prilikom obilaska radova na rekonstrukciji Gradskog parka, a sve pred lokalnim novinarima i celokupnom javnošću u povodu promocije obilaska rekonstrukcije prve faze radova u Gradskom parku.

Prilikom pomenutog obilaska radova u Gradskom parku, a u okviru prve faze rekonstrukcije pomenutog parka, Gonzi, takođe dodao da se naziru konture novog gradskog parka u Vranju u smislu uspostavljenih staza i postavljenih ivičnjaka. Dakle, da ponovimo, prilikom prezentacije obilaska rekonstrukcije prve faze radova u Gradskom parku Gonzi javno objavio da se posle tačno 7 meseci i 12 dana  radova na rekonstrukciji prve faze radova, citiram, „naziru konture gradskog parka u Vranju u smislu uspostavljenih staza i postavljenih ivičnjaka“. Dakle, u povodu obilaska radova na rekonstrukciji prve faze radova u Gradskom parku, Gonzi nije rekao nešto nebitno, minorno, nego konstatovao nešto vrlo bitno, pred svi lokalni novinari i celokupnu javnost, da se nakon tačno 7 meseci i 12 dana radova na rekonstrukciji prve faze radova u Gradskom parku, što cirka košta 51 milion, „naziru konture novog gradskog parka u Vranju u smislu uspostvaljenih staza i postavljenih ivičnjaka“.

Teško je poverovati da je naš daleki sugrađanin, tadašnji predsednik opštine, Toma Jovanović, zvani Gane,  dok je onomad 1890. godine, u vreme osnivanja rečenog parka, sa volonterskim entuzijazmom lično ocrtavao te iste prve „konture gradskog parka u Vranju u smislu uspostavljenih staza i postavljenih ivičnjaka“, mogao da zamisli da će ovako masivna politička garnitura 17. juna 2020. godine, tačno u podne, da tako ponosno ušeta u njegov Gradski park, u obilazak masivnih radova rekonstrukcije prve faze radova u Gradskom parku, i da povodom promocije spomenutog obilaska radova ovdašnji gradonačelnik javno i gromopucatelno objavi da se nakon tačno 7 meseci i 12 dana radova na rekonstrukciji prve faze Gradskog parka „naziru konture novog gradskog parka u Vranju u smislu uspostvaljenih staza i postavljenih ivičnjaka“.

Ali, to nije sve. Povodom istog tog događaja prezentacije obilaska radova na rekonstrukciji Gradskog parka, gradska urbanistica Jelena Marković pred novinarima je povodom promocije rekonstrukcije radova u istom tom parku rekla da je, citiram, „u toku izgradnja fontane i popločavanje staza“, nakon čega je radosno uskliknula da je „pri kraju izgradnja planiranog postamenta za spomenik Borisavu Stankoviću“.

Teško je poverovati da su svrativši u leto 1930. godine u Vranje, na svom putu za Skoplje, Jovan Dučić i njegov bliski prijatelj, književni kritičar, kasnije francuski premijer i diplomata  Eduard Erio (Édouard Herriot), dok su šetajući fino uređenim stazama i osvežavajući se pored male fontane, što je 27 godina ranije osmislio i uredio gospodin Miloš Krasojević, a pričajući istovremeno o dramama Borisava Stankovića mogli da zamislie da će ovako masivna politička garnitura 17. juna 2020. godine, tačno u podne,  tako ponosno da ušeta u Gradski park, u obilazak masivnih radova rekonstrukcije prve faze radova u Gradskom parku, i da će povodom spomenute promocije obilaska radova rekonstrukcije ovdašnja gradska urbanistica, elegantna Jelena Marković, javno da objavi da je „u toku izgradnja fontane i popločavanje staza“, a da je „pri kraju izgradnja planiranog postamenta za spomenik Borisavu Stankoviću“, koji je inače na tom istom mestu od 7. septembra 1954. godine, dakle već 65 godina, 8 meseci i 13 dana.

Zaista se čini da je potpuno nemoguće poverovati da su Toma Jovanović Gane, Jovan Aleksić, Jovan Janković Lunga, Jovan Dučić i rečeni Eduard Erio, a i mnogi drugi zaslužni Vranjanci ali i znameniti  posetioci Gradskog parka kojima se ovde izvinjavam što ne mogu sve da ih pomenem, ikako mogli da zamisle sve ono napred opevano, ali je istovremeno brutalna politička činjenica da je dana 17. juna 2020. godine, tačno u podne, rečena masivna politička garnitura u plavo odelo, sa bež patike, u belu košulju, sa bradu, u roze košulju sa kratki rukavi, stasitu rezedo košulju sa dugački rukavi, i na kraju sa struku, s elegantnu damu, ponosno ukoračala u Gradski park, a sve u cilju promocije obilaska rekonstrukcije prve faza radova u obnovi Gradskog parka, a na mestu istog tog pomenutog parka, i da je prilikom rečene promocije obilaska javno objavljeno da će novi Gradski park da ima, citiram, „atmosfersku kanalizaciju, vodovodne sisteme, popločane staze, fontanu, postament za Boru“, ali i tamo neka tehnološka čuda XXI veka - „automatsko zalivanje trave, elektroinstalacije i muzički paviljon“, i sve to za tričavih 134 miliona, dakle će prebaci milion evra, verovatno i ha ha kad se završi III faza.

Drage Vranjanke i Vranjanci. Svega smo se od lokalnih političarki i političara, pripadnika raznoraznih političkih partija, u poslednjih nekoliko decenija, a nakon raspada bivše Jugoslavije, naslušali i nagledali. Mnogo je tu materijala za neke nove nušićevske komendije ili scenarije za nove jeftine sapunske opere i „španske serije“. Ako preživimo sve ovo, o tome će sigurno neko da piše. Međutim, promocija obilaska rekonstrukcije prve faze radova u novom Gradskom parku, dana 17. juna 2020. godine, nešto je sasvim drugo.

Trenutak kada je 17. juna 2020. godine, tačno u podne, rečena masivna politička garnitura krupnim korakom ponosno ušetala u Gradski park, a u cilju promocije obilaska rekonstrukcije prve faze radova u rečenom parku, najautentičnije je i do sada najvrednije lokalno javno svedočanstvo svog besmisla aktuelnog političkog režima Vučića Aleksandra i njegovih slepih podanika u Vranju. Bude li ih država Srbija i grad Vranje preživelo, duboko sam uveren da će nakon mnogo vekova novinarsko svedočanstvo o ovom događaju stajati rame uz rame sa ostalim istorijskim dokumentima u Gradskom Arhivu ili Biblioteci, kao što su npr. prvi pisani trag o Vranju Ane Komnine iz XI veka ili istorijski opis događaja koji su se u Vranju i okolini dešavali na dan 31. januara 1878. godine, kada je u grad na konju ušao general Jovan Belimarković, oslobodivši nas otomanske vlasti nakon 422 godine.

 

(Autor je Vranjanac, profesor je Filozofskog fakulteta u Nišu)

Foto lična arhiva