07.10.2018

Žurnalistički naturizam

Moram da priznam da se u moru novinarskog sivila odavno nisam smejao zbog jedne vesti.

I da priznam, bez protesta, da se odavno nisam toliko puta zvao međusobno s kolegom da se toliko iskreno „cepamo od smeha“ i doživljavamo upalu trbušnjaka zbog te iste genijalno budalaste vesti.

U mom novinarskom spomenaru ostaće na duže vreme zabeležno, citiram: „Trojica, navodno sportska radnika, kupali su se nagi na bazenu u Vranjskoj Banji, pred nekoliko kupača“.

Nije da imam nihilistički pogled prema sceni, ali kupači su se, paz' sad, „odmah razbežali“.

Hahahah...

Pa, jok, trebalo je da postave montažne tribine i navijaju.

Nije ovo Ada Bojana ili Makarska, bez obzira na to što su neke gospodže možda i bile rade da ostanu ili se makar malo sporije udalje.

Bio istinit ili ne, ovako predstavljen događaj vrlo je živopisan, golica pokvarenu maštu i hteli ne hteli posložava nekakve slike u vašoj glavi.

Vidite razularenu ekipu koja pristiže na bazenčić.

Ništa koketerija, ništa laki peting, ništa masne fote, nego se upada na zenba kao na slobodno lovište, skida se odeća pred gomilom publike eto tek tako, ripa se lasta i zabacuje „udica“ uz ribo/lovački poklič „bistro“.

I narušava banjska nudistička prohibicija na cool aqua naturale mestu gde svi imaju makar bikinije.

Slika do slike...

Drugi pasus je i jači. Raspištoljene pajde su došle, zamislite, „vidno nakresane alkoholom“. Pa, da nisu, verovatno bi se kupali u gnjuračkom odelu. Ili barem lovačkom.

Autor precizira i citira naravno anonimnog očevica: „Trojica, koliko sam uspeo da vidim ribolovaca (gde su sportski radnici, ili su to ti zlikovci, p.a), vidno nakresani alkoholom, skinuli su se goli kao od majke rođeni i bacili se u vodu bazena, šokiravši prisutne kupače, koji su odmah počeli da beže iz objekta“.

Ko to sme da kadi čistotu domicilne populacije i baca golog samog sebe u zenba, pitam?

Kulminacija zapleta, čitam duboko zaronjen u infantilno pisanije: „Nekako je blago reagovao jedan od spasilaca“...

Znači i on je s njima, možda u partiji ili kakvoj udruzi, ili je možda samo uživao u prizoru, pridružio se kad su ostali pobegli, ko će ga znati.

Taman triler mozak očekuje krv, kad ono: „I tako se završila ova nudistička farsa u Vranjskoj Banji“, piše u tekstu.

A sve to u novinarsko pero priča navodni očevidac navodnog nudističkog incidenta u Vranjskoj Banji aka Oštar greben.

Ja to kontam ovako, bez obizira je li bilo ili nije.

Neki sportski radnici, lokalci, zapucali u lov, ribolov, šta li je, po banjskim vrletima.

Vide, ne radi riba, da ni u lovu nije „bistro“, pa udare na radost, na neku „mučenicu“.

Savladaju iz zgloba kilajku, sunu i dve za kratko vreme, nažderu se prženice, parizera i luka bijeloga, zagrle se, zapevaju, pa krenu na Banjički marš, nastupajući transferzalom Prvonek – Vranjska Banja, da prave neku štetu.

Iz astmofere čiste nature u centar kraljevske varošice, ne bi li se malo rifrešovali sumpor dioksidom i isterali đavole iz izrabljenih ribolovačkih moždanih vijuga skokom u 'ladnu vodu tek nahlorisanog banjskog zenbaa.

„A, možda se i neka suvozemka“ nakači, daj šta daš“ - skrečuje opsceno rakijicom rakom ili nekim težim metil-opijatom natopljeni ribo/lovački mozgić, spreman na naturističke incidente i akcidente.

Poskidaše po njih naturalno ko kakve gaće ima, skočiše da se plaknu i razlade, poplašiše usput neke blazirane tetice i mladež koji od "strahotnog prizora" golotinje bežahu sve trčeć' pravo, kao u horor filmu ili napetom trileru, ka najbližem utočištu gde su ljudi pristojno odeveni, tj. odeveni.

- Ova trojica „naturista“ - ubija nas u finalu vesti autor pokretnim slidžama -  kupali su se u bazenu koji je bio potpuno osvetljen (zanimljivo, ko to troši struju u banji u eri odsudne štednje, p.a).

I poentira: „...dok su se raniji banjski nudisti kupali u mrklom mraku na čuvenoj banjskoj plaži „Brana“, što je ipak bilo drugačije i rekao bih, mnogo moralnije od ovoga što se desilo proteklog četvrtka“, zbor je zborio mudro i nadahnuto u novinarsko pero pripovedao šokirani čovek bez imena, koji navodno tvrdi da je navodno siguran da je navodno video golotinju pod svetlima navodnih reflektora.

Na kraju, pitaće neko u čemu je gvint sa celom ovom pričom.

Kakav je to javni interes ostvaren u ovom žurnal-štivu?

Reći ćete, nemamo pojma.

Nemam ni ja.

U svakom slučaju ribo/lovcima je bilo „mrak“ dobro, iako je svetlo reflektora na tek otvorenom bazenu treštalo.

Dok se nisu probudili i vratili u agregatno stanje „sportskih radnika“.

Valjda ovo nije poslednja dobra vest iz Banje.

Bistro.