03.03.2018

Banana vodovod

U proteklom periodu građani Vranja dobili su od JP Vodovod račune za vodu uvećane za 22 procenta.

U obrazloženju odluke Gradskog veća, koja je prethodila poskupljenju i kojom je podizanju cena dat legitimitet, navode se uobičajene fraze - „poskupljenje energenata, naftnih derivata, rezervnih delova i povećanje minimalne cene rada“.

Tako ćemo kubik vode, umesto dosadašnjih 68,58, ubuduće plaćati 83,68 dinara. Šta reći ako se, recimo, zna da u Surdulici ta ista voda košta 35 dinara po kubiku.

Za ovakvu korekciju cene vode ne može se naći nikakva zdrava ekonomska logika.

Povećanje od 22 procenta ne može se pravdati gore navedenim razlozima, jednostavno zato što povećanja cene energenata, naftnih derivata ili minimalne cene rada u tolikom ili približnom procentu jednostavno NIJE BILO.

Nego, sadašnja lokalna vlast, sve gledajući u republičku, i učeći od nje, radi ono što je i do sada mnogo puta radila.

Naime, kada su lokalnim funkcionerima, partijskim odborima ili već nekom trećem u „zverskom“ kapitalizmu u kome živimo, iz ovog ili onog razloga potrebne pare, oni „zavuku“ ruku tamo gde je najlakše zavući je.

U džep građana, jer u Vranju građani nisu građani nego raja koja ćuti i trpi, sve nadajući se da neće biti gore. A, biće.

Sve ovo nam je od ranije poznato. Međutim, u čitavoj priči u vezi sa povećanjem cene vode,  pažnju mi je privukao jedan drugi detalj zbog koga i pišem ovaj komentar.

Naime, pored već navedenih razloga za povećanje cene vode, gradski oci pozvali su se na „ugovor ovog javnog preduzeća sa KfW bankom, čije odredbe predviđaju postepeno povećanje cene vode“.

Mnogo godina pratim politička, ekonomska i društvena zbivanja u Srbiji, ali moram da priznam da vest u kojoj čelnici jednog javnog preduzeća javno priznaju ovako nešto, nikada nisam pročitao!

Da pojasnimo. KfW je nemačka razvojna banka koja, kao i sve ostale strane banke, našoj državi i privredi daje kredite, ne bi li na dogovorenoj kamati zaradila.

Obe strane tu nalaze svoj interes i to je sasvim legitimno.

Međutim, iz gore navedenih informacija, koje su tada preneli mediji, saznajemo da prema pomenutom ugovoru KfW banka ima pravo da određuje cenu vode u Vranju ili da se o njoj pita?

Pa, dobro, da li smo to na prošlim lokalnim izborima glasali za KfW banku ili za SNS i SPS?

Na ovakvim primerima, nažalost, uviđamo svu političku, ekonomsku i društvenu tragediju kroz koju danas prolaze naša država i grad.

Neka naši stariji sugrađani probaju da zamisle hipotetičku situaciju u kojoj, na primer, pre nekoliko decenija bivši predsednik naše opštine Dragoljub Mitić Mitke, javno objavljuje da mora da poveća cene lokalnih taksi, zato što to od njega traži neka banka!

Tako nešto, i to legalno, pozivanjem na tačke ugovora, neka strana banka može da traži samo u državi koja nije država, nego banana republika, tj. banana grad.

Ili od tamo nekog banana vodovoda.

Komentari

Ne postoji svest kod ovog naroda i to je najveci problem.U svajcarskoj drzavi se ide na referendum za ukidanje tv pretplate..