Radionice BSC-a o kulturnoj diplomatiji mladih početkom sledeće sedmice

Bugarsko srpski centar (BSC) u Vranju organizovaće dvodnevne radionice za učenike srednjih škola iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice, Bosilegrada, Leskovca, Pirota i Dimitrovgrada, u okviru projekta Kulturna diplomatija i mladi - most razvoja bugarsko-srpskih odnosa, rekao je u izjavi za Vranje News Daarko Anačkov, predsednik BSC-a.

Radionice će biti održane u Gradskom parku u ponedeljak i utorak 28. i 29. avgusta od 11 časova.

"Na otvaranju prve radionice 28. avgusta u 11 časova prisustvovaće Petar Danov, konzul Generalnog konzulata Bugarske u Nišu, kao i Zorica Jović, zamenica gradonačelnika Vranja", rekao je Anačkov za naš portal.

Srednjoškolci će učestvovati na radionici slikanja na platnu, radionici za izradu martenica (crveno-belih ukrasa od vune koji u bugarskoj tradiciji i kulturi predstavljaju smenu zime i proleća – Baba Marta) i radionici na kojoj je biti predstavljeni tradicionalni bugarski instrumenti.

Takođe, učestovaće i mladi polaznici Likovne radionice koju će voditi Vesna Marinković Stanković iz Narodnog univerziteta u Vranju", navodi Anačkov.

Ostali učesnici biće iz Gimnazije Jovan Skerlić u Vladičinom Hanu, Gimnazije Svetozar Marković u Surdulici, Gimnazije u Bosilegradu, Ekonomske škole Đuka Dinić u Leskovcu, te gimnazija u Pirotu i Dimitrovgradu.

"Kulturna diplomatija je veoma važna za produbljivanje saradnje i razvijanje bilateralnih odnosa na svim poljima", dodao je Anačkov.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Bugarske, kroz program Bugarska pomoć za razvoj.

Najnovije vesti