Dvadeset petoro mladih sa juga uči se kulturnoj diplomatiji

Dvadeset petoro mladih iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice, Bosilegrada, Leskovca, Pirota i Dimitrovgrada učestovaće sredinom avgusta na trodnevnim umetničkim radionicama u Vranju, saopšteno je iz Bugarsko srpskog centra (BSC).

Radionice će biti održane u sklopu projekta "Kulturna diplomatija i mladi - most razvoja bugarsko-srpskih odnosa", kaže za Vranje News predsednik BSC-a Darko Anačkov.

"Srednjoškolci će učestvovati na radionici slikanja na platnu, radionici za izradu martenica (crveno-belih ukrasa od vune koji u bugarskoj tradiciji i kulturi predstavljaju smenu zime i proleća – Baba Marta) i radionici na kojoj je biti predstavljeni tradicionalni bugarski instrumenti.

Takođe, učestovaće i mladi polaznici Likovne radionice koju će voditi Vesna Marinković Stanković iz Narodnog univerziteta u Vranju", navodi Anačkov.

Ostali učesnici biće iz Gimnazije Jovan Skerlić u Vladičinom Hanu, Gimnazije Svetozar Marković u Surdulici, Gimnazije u Bosilegradu, Ekonomske škole Đuka Dinić u Leskovcu, te gimnazija u Pirotu i Dimitrovgradu.

"Sa svim školama smo početkom godine potpisali sporazum o saradnji na ovom projektu.

Po završetku radionica biće organizovan jednoednevni izlet do Sofije za sve učesnike.

Kruna će biti okrugli sto.

Potpredsendica Bugarske će svojim prisustvom uveličati ovaj događaj, kao i predstavnik kabineta predsednika Srbije.

Učestvovaće predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstva turizma i omladine, bugarske i srpske diplomate i direktori srednjih škola koje su bile naši partneri na projektu.

Poziv za učešće biće upućen i gradonačelniku Vranja Slobodanu Milenkoviću.

Okrugli sto je planiran za septembar ove godine.

Kulturna diplomatija je veoma važna za produbljivanje saradnje i razvijanju bilateralnih odnosa na svim poljima, dodao je aAnačkov.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Bugarske, kroz program Bugarska pomoć za razvoj.

Najnovije vesti