Vranjska predstava Četiri zida uvrštena u zvaničnu selekciju Joakima

Predstava Četiri zida ili tragikomedija o karantinu, Pozorišta Bora Stanković u Vranju, uvrštena je u zvaničnu selekciju 59. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić, koji će biti održan u maju u Zaječaru.

U zaječarskom pozorištu u ponedeljak je održana sednica Predsedništva zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, na kojoj je usvojen izveštaj selektora Joakima i određen stručni žiri i saradnici ovog festivala, koji će u Zaječaru biti održan od 8. do 15. maja.

Na ovom prestižnom festivalu učestvovaće sedam predstava.

Najpre, Čehovljeva soba, sezona prva (devet malih priča), prema pričama Antona Pavloviča Čehova, u režiji Nikole Zavišića, Narodnog pozorišta Timočke krajine Zoran Radmilović u Zaječaru, koja će otvoriti festival.

Sledi Čudo u Šarganu Ljubomira Simovića, u režiji Nebojše Bradića, Кruševačkog pozorišta.

U sekekciji su i San o zavičaju Ivana Velisavljevića, u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta u Nišu, potom Ona koja raspušta vojske, prema Aristofanovoj Lizistrati, tekst i režija Bobana Skerlića, Narodnog pozorišta u Prištini, Mesec (dana) na selu Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režijami Milana Neškovića, Narodnog pozorišta u Užicu, kao i Terapija, po motivima teksta Кristofera Djuranga, u režiji Olivera Đorđević, Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Vranjsku predstavu 4 ZIDA ili tragikomedija o karantinu (po tekstovima Bojana Tasića, Aleksandre Jovanović i Nine Plavanjac), režirao je Stevan Bodroža.

U čast nagrađenih biće odigrana predstava Uobraženi bolesnik, po tekstu Molijera, u režija Đorđa Nešovića, Кnjaževsko-srpskog teatra u Кragujevcu.

U obrazloženuje selektora Gorana Ibrajtera se ističe da je, nakon odgledanih 28 predstava 15 pozorišta, članova Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, prva konstatacija da je "produkcija svedena gotovo na minimum".

„No, i tako smanjena produkcija donela je žanrovsku, tematsku i poetičku raznorodnost.

Takođe, vremenski raspon insceniranih tekstualnih predložaka kreće se od antike, preko klasika, poput Molijera ili Čehova, do savremenih autora.

Raznovrsnost je prisutna i u rediteljskim postupcima, pa se viđene predstave kreću u rasponu od klasičnih postavki do onih koje imaju sve odlike istinskog eksperimenta.

Slično je i na planu likovne opreme predstava – od predstava koje odlikuju raskošni kostimi i scenografija, naravno u skladu sa aktuelnim teatarskim mogućnostima, preko onih u kojima je naglašena semantička funkcija likovnih elemenata, do krajnje minimalističkih rešenja.

Još nešto treba naglasiti, a to je znatno i značajno prisustvo muzičkih elemenata u dobrom delu predstava, pri čemu ona nije korišćena kao dodatak, ukras ili prateći segment, već kao važan njihov deo", naveo je Ibrajter.

Na sednici, kojom je predsedavao Spasoje Ž. Milovanović, predsednik Zajednice, izabran je i žiri 59. festivala profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić, u čijem sastavu će biti Miloš Latinović, Mladen Knežević i Milica Bajić Đurov.

Moderator okruglog stola biće Tanja Nježić, kritičari festivala Jelena Popović i Igor Burić, a urednik biltena Biljana Glišić.

Najnovije vesti