Tribina u Vranju povodom 8. marta: Hoću buket svojih prava

Tribinu pod nazivom Hoću buket svojih prava, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena, organizovaće u Vranju tim aktivistkinja SOS telefona Vranje i SOS Kutka za devojke, u saradnji sa vranjskim srednjim školama i Mrežom Žene protiv nasilja Regon Nišavsko-Pčinjski.

Tribina će se održati u sredu 8. marta od 13 sati u Svečanoj u sali Gimnazije Bora Stanković u Vranju, najavili su organizatori.

"Ovaj 8. mart posvetile smo mladim aktivistkinjama, devojkama uzrasta od 13 do 18 godina, i svima koji nam se pridruže i žele zajedno sa nama da se podsetimo izvornog značenja ovog međunarodnog praznika posvećenog ženama.

Te 1910. godine, na konferenciji žena socijalistkinja u Kopenhagenu, usvojen je predlog Klare Cetkin da se obeležava praznik s ciljem borbe za mir, jednaka prava žena i muškaraca na rad, zaradu i obrazovanje, protiv zloupotrebe dece u radnim poslovima...

Kako smo od ovih ciljeva i zahteva došli do buketa ruža na dan 8. Marta, koje bi svaka žena i devojka, svakog dana u godini trebala da dobija u znak pažnje i ljubavi?

Razgovor i hronologiju 8. marta, nastanak, razvoja borbe za prava žena kroz stotinu godina iza nas, vodiće vršnjačke edukatorke – izuzetne aktivistkinje SOS Kutka za devojke Vranje", najavljuje se u saopštenju.

Aktivnosti povodom 8. marta biće u znaku obeležavanja velikog jubileja - najstarije lokalne organizacije civilnog društva - Odbora za ljudska prava u Vranju – koji obeležava 25 godina postojanja i rada.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...