Izložbe: Letnji atelje kao utočište koje oplemenjuje FOTO/VIDEO

Ponosni smo na naš Letnji atelje, jer je to manifestacija koja okuplja veliki broj umetnika iz našeg grada koji nemaju svoje ateljee, i sam simboličan naziv naše manifestacije je poput neke vrste utočišta za njih i prilika da umetnici u međusobnom susretanju i razmeni ideja i energije dodatno oplemene, menjaju nabolje i usavršavaju, rekla je na otvaranju izložbe radova sa letošnje manifestacije u Vranju Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta.

Ova javna ustanova letos je uspešno organizovala sedmi Letnji atelje.

"Verujem da ćemo i naredne godine makar ponoviti ovoliki broj učesnika, a bilo ih je više od trideset, i makar ovoliko radova, a evo vidite da ih je ovde na izložbi više od sto", dodala je Dimitrijević.

Jovana Nastić, diplomirana grafičarka i voditeljka ateljea, podsetila je na otvaranju da je Letnji atelje nastao spontano, a da je vreme pokazalo "da baš takve spontane ideje prerastaju u tradiciju".

"Kada se 2013. grupa vranjskih umetnika okupila i došla na ideju osnivanja ateljea, želeli smo da okupimo afirmisane slikare koji nemaju svoj prostor za rad.

Vremenom su nam se priključivali novi i novi slikari.

Danas se možemo pohvaliti velikim spektrom različitih umetničkih dela, visokom zainteresovanošću ljubitelja likovnog stvaralaštva za ovu manifestaciju, ali i zavidnim brojem najmlađih umetnika koji nam se priključuju.

Upravo sam zbog većeg broja mladih umetnika i najponosnija na ovu godinu", rekla je Nastić.

U Letnjem ateljeu učestvovala su 34 umetnika, drugih autora i početnika.

Radovi su veoma raznovrsni rađeni uljem na platnu, gvaš tehnikom, kombinovanim tehnikama, a proteklog leta bilo je i dosta crteža, akvarela i duboreza.

Ko doživi jednom Letnji atelje, "uvek se sa radošću vraća", jer pored stvaralaštva "stiču se i nova prijateljstva, stvaraju se nove neraskidive veze, nose se nezaboravne uspomene", navode iz NU.

Izložba Letnji atelje 2022 biće otvorena za ljubitelje umetnosti do kraja godine.

Autori

Na ovogodišnjem Letnjem ateljeu učestvovala su 34 autora čiji su radovi predstavljeni na ovoj izložbi. To su Jovana Nastić, Slađana Arizanović, Slađana Knežević, Slađana Nedeljković, Zvezdana Gerić, Gordana Stanković, Tanja Pešić, Vesna Marinković Stanković, Zorana Jovanović, Ljubinka Buba Tasić, Milica Pešić, Nikola Stojanović Šutil, Goran Nedeljković Pop, Staniša Stojiljković Nite, Zoran Đorđević, Nikola Stojimenović, Milica Nikolić, Neda Spasić, Danka Dojčinović, Jakov Dojčinović, David Spasić, Jovana Janjić, Nikolina Ristić, Jovana Gocić, Bogdan Milošević, Nevena Micić, Milica Nikolić, Sofija Dimitrijević, Anđelina Dimitrijević, Lena Stojančić, Elenora Spasić, Đurđa Trajković, Petar Nikolić i Želja Stojković.

Najnovije vesti