Vranjski Pokret Srce: Vlast razvalila lokalnu infrastrukturu

Iz Inicijativnog odbora Pokreta Srce u Vranju saopšteno je u četvrtak da se "sve veći broj građana, kao i samih članova pokreta, u poslednjih nekoliko meseci ozlojeđeno i potpuno očajno obraća u vezi sa stanjem gradske infrastrukture".

"Započete, a nedovršene ulice, prekopane radi zamene podzemnih instalacija, pa ostavljene radi prelaska na sledeća gradilišta blokiraju saobraćaj u gradu, onemogućavaju našim sugrađanima da se slobodno kreću, blokiraju prolaz za vitalne javne službe (hitne pomoći, vatrogasaca, prevoza bolesnih i starih i sl), onemogućavaju poslovanje lokalnih malih i porodičnih preduzeća, izazivaju štetu na vozilima, povrede pešaka, prašinu koja utiče na kvalitet vazduha, blato prilikom padavina i mnoge druge probleme.

Što je broj započetih, a nezavršenih infrastrukturnih objekata veći, što su problemi time izazvani obimniji, a nezadovoljstvo građana sve očiglednije, to je i ćutanje i sakrivanje lokalnih vlastodržaca sve izraženije", navode iz ovog pokreta.

Inicijativni odbor pokreta Srce u Vranju, iako podržava svako infrastrukturno modernizovanje grada, "ne može da ostane nem na sve ove probleme naših sugrađana koji ne samo da se ne rešavaju, već se i upadljivo ignorišu od strane lokalne vlasti predvođene SNS-om".

"Apelujemo na predstavnike lokalnih vlasti grada Vranja da izađu pred građane i objasne zbog čega i do kada će građani trpeti posledice razvaljene infrastrukture?

Ujedno zahtevamo od lokalnih vlasti grada Vranja da daju odgovore na najčešća pitanja građana:

- Da li su rokovi istaknuti na tablama pored prekopanih ulica samo lepe želje ili nešto što mora da se poštuje?

- Da li bi ti, makar i formalni rokovi, mogli biti kraći, odnosno izvođenje radova efikasnije, kako se ne bi ulica od par stotina metara radila po godinu dana?

- Da li se prilikom izbora izvođača radova proveravaju njihove kadrovske kompetencije i materijalne mogućnosti, kako ne bi dolazilo do toga da se kidaju vodovodne cevi (primer Baba Zlatine ulice) ili je bitna jedino njihova lojalnost vladajućim strankama?

- Da li su izvođači radova u obavezi da infrastrukturu vrate u prethodno stanje ili da samo "zamaskiraju" delove koje su prekopavali?

- Da li bi radovi mogli da počinju na početku, a ne na kraju građevinske sezone, kako ne bismo po nekoliko jesenjih i zimskih meseci imali prekopane ulice u koje propadaju vozila, a pešaci se bore sa blatom?

- Da li nadzorni organi štite interese izvođača radova ili investitora, tj. javni interes građana, pa dozvoljavaju havarije u toku radova kao i loš kvalitet izvršenih radova?

- Da li je investitor (grad Vranje, odnosno svi građani grada Vranja) naplatio nekada neke penale od izvođača radova, bilo zbog probijanja rokova, bilo zbog lošeg kvaliteta izvedenih radova?

Na kraju se nameće i pitanje, da li to lokalna vlast predvođena SNS-om, s obzirom na predstojeće jesenje kiše, kao rešenje problema, možda ima u planu subvencionisanje kupovine gondola, kao jedinog prevoznog sredstva u jesenjem periodu?

Venecija ipak nije tako daleko", poručuju iz Pokreta Srce.

Komentari

Vranjanci su veoma strpljivi ljudi,domaćini,ali kad im jednom pukne film tu trava ne nica,ovo kako se radi i gradi u Vranju nema nigde u Srbiji,katastrofa

Najnovije vesti