Matić o Slučaju OK radio nakon sudskog pretresa: Optuženi i dalje preti

Današnje suđenje D.N. u Vranju, u vezi sa pretnjama vlasnici i zaposlenima u OK radiju, "pokazalo je da optuženi i dalje nastavlja sa pretnjama i uvredama", ocenio je na sastanku sa predstavnicima medija Veran Matić, predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

On smatra da je slučaj pretnji zaposlenima u OK Radiju i vlasnici Oliveri Vladković jedan od trenutno najkompleksnijih slučajeva u u vezi sa medijima u Srbiji i da je više nego ikad potrebna novinarska solidarnost.

Matić je pohvalio način na koji je sudija Jelena Dimitrijević vodila glavni pretres, iskazujući stav da je "efikasnost pravosuđa u slučaju medijskih pretnji na vidiku".

"Glavni pretres i saslušanje svih optuženih i oštećenih pokazao je zašto ljudi poput D.N. ne treba da budu na slobodi.

Optuženi se ponašao u svom maniru arogatnih pretnji, govoreći na samom kraju besno da ko treba da se plaši i treba da se plaši.

Videli smo pokušaj advokata da kroz formalne zahteve pokušaju da ceo proces odvedu u pravcu opstrukcije i odlaganja.

Očekujem da će u daljem toku suđenja biti saslušani svi preostali svedoci i da će brzo biti doneta adekvatna presuda", naveo je Matić.

On je dodao da je prvooptuženi "prozivao" i njega.

"Svojim ponašanjem uneo je uznemirenje kod dve danas saslušane osobe koje su oštećene - Olivere Vladković, direktorice OK radija, kao i finansijske direktorice medija Svetlane Ivanov.

One i dalje trpe teške traume i strahuju za svoj život i egzistenciju", rekao je Matić.

Predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara kazao je još da je "od policije dobio podatak da se ispred zgrade Osnovnog suda u Vranju okupilo oko tri stotine Roma iz vranjske Gornje čaršije, Surdulice i drugih mesta".

"To je očigledan pritisak na sud i institucije u ovom gradu.

Očekujem da se zbog zloupotrebe njegovog lika oglasi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pošto je bilo okupljenih građana koji su nosili majice sa njegovim likom na kojima je bilo ispisano Vučiću pomozi – tražimo pravdu", rekao je Matić.

U prostorijama nedavno zatvorenog No comment kafea, u okviru koga u istom poslovnom prostoru funkcioniše redakcija OK radija, moglo se čuti da je "neophodna solidarnost svih novinara sa juga Srbije" u vezi sa ovim slučajem.

Za 26. avgust zakazan je početak glavnog pretresa pred vranjskim Osnovnim sudom u vezi sa povezanim slučajem, a u okviru koga će na optuženičku klupu tri muškarca iz okoline Preševa koji su optuženi da su po Vranju lepili kompromitujuće plakate sa likom Verana Matića.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...