Žiofre: Želimo da od građana čujemo koji su prioriteti juga Srbije

Želimo da se na licu mesta, kroz direktan kontakt sa građanima, upoznamo sa vašim prioritetima i ukažemo da javni poziv za podnošenje projekata u okviru EU PRO Plus programa ima za cilj dalji razvoj ovog regiona i osnaživanje lokalnih zajednica, izjavio je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre u petak u Vranju.

On se u zgradi Načelstva Pčinjskog okruga susreo sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem i njegovim saradnicima.

Ambasador se zahvalio na toploj dobrodošlici, ističući da prvi put boravi na jugu Srbije i da je veoma zadovoljan dosadašnjim angažmanom Evropske unije na jugu Srbije.

Gradonačelnik Vranja podsetio je delegaciju o realizaciji zajedničkih projekata u protekle dve decenije koji su podržani učešćem sredstava Evropske unije u iznosu od preko 25 miliona eura.

"Pored direktne finansijske, ukupna podrška ogleda su i u jačanju lokalnih institucionalnih kapaciteta za planiranje i sprovođenje politike održivog razvoja u skladu sa primerima dobre EU prakse.

Mnogobrojni razvojni programi, u kojima je učestvovala Evropska unija, rezultovali suštinski važnim kapitalnim objektima koji su značajno unapredili život građana.

Izgrađena ruralna infrastruktura, izgrađeni i rekonstruisani objekti škola, Slobodna zona Vranje, uspostavljen i nadograđen Geografski – informacioni sistem – GIS Vranje, rekonstruisan i opremljen Hirurški blok u Vranju, samo su neki od zajedničkih projekata.

Grad Vranje sa pripremljenom tehničkom dokumentacijom dočekuje i raspisan najnoviji poziv EU PRO PLUS programa – za projekte lokalne infrastrukture", istakao je Milenković.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Belgije Koen Adam, ambasador Austrije Nikolaus Luteroti, ambasadorka Portugala Virdžinija Mendez da Silva Pina, otpravnica poslova Ambasade Slovačke Podsklanová Šuhajdová i otpravnik poslova Mađarske Zolt Ištvan Memeti.

U nastavku posete Vranju, delegacije su posetile Centar za azil, gde su u toku radovi na renoviranju objekta, kao i preduzeće "Euro Spin".

Tokom dana, visoki predstavnici Evropske unije obišli su i opštine Preševo i Bujanovac.

Najnovije vesti