Čomić: Ključna primena propisa o rodnoj ravnopravnosti u praksi

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić sa saradnicima posetila je Vranje, gde je održan sastanak sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, zamenicom gradonačelnika Zoricom Jović i predstavnicima lokalnih samouprava i institucija sa teritorije Pčinjskog upravnog okruga.

Ministarka Čomić kazala je je da je ovo prilika da se razgovara o novom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, zabrani i diskriminaciji sa svim relevantnim subjektima, koji su na lokalnom nivou zaduženi za njegovu primenu.

"Naš zajednički zadatak je da pokažemo da je pored dobrih propisa iz ove oblasti, moguća i njihova što bolja primena u praksi.

Teme današnjeg sastanka su i strategije ministarstva, ali i održivi razvoj Srbije do 2030. godine.

Želimo da do tada u Srbiji realizujemo dijalog u kojem ćemo sa lokalnog niova dobijati informacije, podatke i ideje i da to prenosimo na nacionalni nivo.

Ministarstvo je alat za realizaciju i primenu odredaba zakona i uvek će pružiti podršku i pomoć lokalnim samoupravama", kazala je Čomić.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da lokalna samouprava čini sve da zagarantovana prava naših građana, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, maksimalno poštuje.

"Preduzimamo mnoge aktivnosti na podizanju svesti o neohodnosti društvenog i socijalnog dijaloga.

U tom smislu Grad Vranje pokrenuo je mnoge mreže, pre svega, Lokalnu mrežu za borbu protiv trgovine ljudima, gde se dijalog sprovodi na više nivoa i u koji su uključene republičke institucije, tužilaštvo, policija, centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove, kao i lokalna samouprava.

Takođe, posebna pažnja posvećuje se odnosu prema romskoj nacionalnoj manjini, koja čini 5 procenata stanovništva Vranja.

U tom smislu formirani su mobilni timovi za njihovo socijalno i ekonomsko osnaživanje", kazao je Milenković.

Grad Vranje je, dodao je on, od 2018. godine započeo proces rodno odgovornog budžetiranja.

"Svake godine, u budžetu se predviđaju određene programske aktivnosti i uz poštovanje zakona o budžetskom sistemu, cilj je da se do 2024. godine zaokruži proces postupnog uvođenja rodno odgovornog budžetiranja za sve budžetske korisnike.

U narednom periodu kao odgovorna lokalna samouprava u saradnji sa Ministarstvom preduzećemo sve aktivnosti da unapredimo rodnu ravnopravnost", istakao je Milenković.

Najnovije vesti