Hapšenja u Šumskom gazdinstvu Vranje zbog štete od 4,6 miliona

Trinaest službenika Šumskog gazdinstva u Vranju uhapšeni su, dok je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv jedne osobe iz tog gazdinstva, saopšteno je u sredu iz MUP-a Srbije.

Hapšenje su izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Hapšenje je usledilo zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičeni "počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja", saopšteno je iz MUP-a.

Sumnja se da su nekolicina osumnjičenih, kao članovi Komisije Šumskog gazdinstva Vranje, na osnovu Odluke o dodeli ugovora o otvorenom postupku javne nabavke na poslovima gajenja šuma na području ovog gazdinstva "sačinili fiktivne zapisnike o tehničkom prijemu radova na pošumljavanju terena na Šumskom gazdinstvu Vranje, koje su navodno izvele dve preduzetničke radnje iz Surdulice i Niša, kaže se u saopštenju MUP-a.

Dvojica su, kako se sumnja, "te radove fakturisali i naplatili iako nisu izvedeni u celosti".

- Sumnja se da je deo sadnica koje su bile planirane za pošumljavanje Šumskog gazdinstva Vranje zadržala jedna od osumnjičenih osoba radi dalje prodaje, dok je deo sadnica uništen.

- Na taj način, pribavljena je pribavljena je protivpravna imovinska korist, a Šumsko gazdinstvo je oštećeno za iznos od 4.601.584 dinara.

Za trinaestoro osumnjičenih određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će u zakonskom roku biti sprovedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, dok je protiv jedne osumnjičene osobe podneta prijava u redovnom postupku - kaže se u saopštenju MUP-a Srbije.

Najnovije vesti