Iz štampe izašao novi broj časopisa Iskon

Vranje - Novi broj pravoslavnog ilustrovanog časopisa Pravoslavne eparhije vranjske "Iskon" izašao je ovih dana iz štampe.

Trinesti broj Iskona štampan je u okviru bogate izdavačke delatnosti kojom se obeležava 950. godišnjica Manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Časopis je pripremila redakcija koju čine prof. dr Jelena Erdeljan, prof. dr Dragiša Bojović, dr Jovan Janjić i mr Metodije Marković, arhimandrit i iguman Manastira Prohor Pčinjski.

Glavni i odgovorni urednik ovoga broja je vranjski pesnik Miroslav Cera Mihailović.

Novi broj Iskona, bogat sadržajima i ilustracijama, na reprezentativan način donosi tekstove posvećene Svetom Prohoru Pčinjskom, svetitelju i manastiru, kao i opšte teorijske i druge tematske bogoslovske i književnoistorijske priloge.

Vladika Pahomije pisao je o temi "Manastiri su duhovna skloništa", Sunčica Denić objavila je tekst pod naslovom "Sveti Prohor Pčinjski i njegov manastir od Jovana Hadži-Vasiljevića", Milo Lompar tekst "Oko, obrva i osmeh", a Dragiša Bojović potpisao je članak "Srpski patrijarh sa juga".

Za ovaj broj pisali su i Svetlana Makuljević, arhimandrit Metodije Marković, Vladimir Dimitrijević, Jovan Janjić, protojerej Maksim Obuhov, Dejan Mirović, Goran Đorđević i Đorđe D. Sibinović.

U novom broju objavljen je i članak o aktivnostima u sklopu obeležavanja 950 godina Manastira Prohor Pčinjski i 200 godina od Bogorodičine crkve u Sobini.

Tu je i novinski izveštaj sa Međunarodnog naučnog skupa "Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu", kao najava pred objavljivanje zbornika radova sa tog skupa.

Slikovni prilozi u ovom broju vezani su za manastir Sveti Prohor Pčinjski.

Časopis je grafički uradio Nenad Dejković.

Iskon objavljuju Fondacija Sveti Prohor Pčinjski Pravoslavna eparhija vranjska.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...