Šabačkom predstavom Dva viteza iz Verone nastavlja se Joakim u Vranju

Otići ili ostati? Biti srećan ili biti uspešan?

Biti dobar sebi ili dobar svima? Ići srcem ili glavom - pitanja su koja otvara predstava Dva viteza iz Verone, Vilijama Šekspira, u režiji Mie Knežević, a u produkciji Šabačkog pozorišta koja će u petak uveče biti izvedena na 56. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić u Vranju.

- Dva viteza iz Verone jedna je od prvih Šekspirovih komedija.

U njenom centru su mladi ljudi, mučeni uvinerzalnim pitanjima koja sebi postavljaju svi ljudi ovih godina, bez obzrira na epohu u kojoj žive.

Zaljubljivanja, putovanja, prijateljstvo, obrazovanje i potraga za sopstvenim mestom u društvu koje se deli na vladare, sluge i sve nas između – čine zaplet ove komedije, ali ne i njenu osnovu temu.

Njena tema su dva lica vrline i dilema: koje je pravo?

To je ono što Dva viteza iz Verone čini toliko aktuelnim u svetu duplih aršina, relativizovanih vrednosti i takozvane post istine - navodi se u najavi predstave.

Rediteljka Mia Knežević navodi da "ako za svaki događaj postoji i ona druga strana sa koje ćemo ga posmatrati i analizirati, deluje da je u današnjem (javnom) svetu sve lako podložno nekom kvazi dvostranom sagledavanju, kako pojava i događaja, tako i ličnosti.

- Stvorili smo jedan olaki, paušalni, procenjivački svet u kojem navodna sagledavanja stvari iz različitih uglova zapravo dovode do relativizacije mnogih pojmova.

Pošto u procenjivanju stvari veliku ulogu igra i pozicija sa koje se nešto posmatra, tako smo stigli i do toga da se lako praštaju ozbiljne i nedopustive greške, a sam moral ispada neka potpuno prevaziđena kategorija, jer je i on tobože podložan dvostranom sagledavanju.

ULOGE

Protej- Miloš Vojnović
Valentin – Strahinja Barović
Julija – Kristina Pajkić
Silvija – Ivana Jokić
Turijo – Nikola Breković
Vojvoda – Ljubiša Barović
Spid – Vladimir Milojević
Lans – Dušan Simić
Krab – Slobodan Petranović Šarac
Luceta – Aneta Tomašević
Antonio – Ivan Tomašević
Pantino – Siniša Maksimović
Žena iz drugog vremena – Slađana Pajčić

Tu je najteže mladim ljudima, koji tek treba da provere na svojoj koži u kakvom društvu žive, i da li u njima postoji posađen moral koji se neće tako lako slomiti zbog novih životnih okolnosti.

Iako nas život iskušava svakodnevno, pitanje lične časti i odgovornosti niko ne može da izrelativizuje dok u sebi imamo izgrađenu svest o istima.

Dva viteza su predstava o jednoj časti, koje u savremenom svetu gotovo da i nema - navodi se u "reči rediteljke".

ŠTA SLEDI

Posle šabačkog u subotu će u sklopu Joakima nastupiti Narodno pozorište u Pirotu sa komadom "Strah, jedna topla ljudska priča", autorskim projektom Igora Vuka Torbice, inspirisanim delima Franca Ksavera Kreca. Predstava "Lavina" po tekstu turskog dramskog pisca Tundžera Džudženolua, reditelja Stevana Bodrože, u koprodukciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i Puls Teatra iz Lazarevca, biće izvedena u nedelju 1. novembra u 20 sati. Poslednjeg dana festivala, u ponedeljak 2. novembra, u čast nagrađenih pred vranjskom publikom biće odigran komad "Vlast i njena opozicija", koji je po tekstu Nebojše Romčevića režirao Egon Savin, sa glumačkim ansamblom Narodnog pozorišta u Nišu. Ovo pozorišno ostvarenje ujedno će zatvoriti festival.

Dramaturgiju šabačke predstave potpsuje Đorđe Petrović, za scenografiju je bila zadužena Daniela Dimitrovska, za kostimografiju Selena Tomašević, a za originalna muziku Branko Džinović.

Predstava Dva viteza iz Verone počeće u petak od 20 časova na večernjoj sceni Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

ŽIRI I NAGRADE

O nagradama 56. "Joakima" odlučivaće tročlani žiri u sastavu Valentin Vencel, glumac, upravnik Novosadskog pozorišta, Slobodan Ljubičić, glumac, prvak drame Narodnog pozorišta u Užicu i dr Vlatko Ilić, teatrolog, vanredni profestor Fakulteta dramskih umetnosti. Festival Joakim Vujić organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije. Realizaciju festivala pomogli su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Najnovije vesti