Vranje dobija monografiju o muzičkom nasleđu VIDEO

Vladimir Kolarić, urednik izdanja u Zavodu za kulturni razvitak, predstavio je u Vranju detaljan proces izrade monografije "Vranjsko muzičko nasleđe", jednog od projekata predviđenih Akcionim planom grada Vranja u okviru UNESKO-ve mreže kreativnih gradova.

Kolarić je govorio detaljno, od izbora autora i saradnika, do izbora članova Radne grupe, autora, medijskih sadržaja do odabira prevodilaca jer će monografija imati verziju teksta i na engleskom jeziku.

Predočeno je da je prva verzija tekstualnog dela monografije izrađena, te da su na inicijalni tekst svoje primedbe dali članovi Radne grupe za izradu monografije grada Vranja.

Sada sledi period pronalaženja modusa kako da se pridodate sugestije uklope u celovit tekst monografije.

Autorka monografije je etnomuzikolog Marija Vitas, a u sam proces nastajanja uključeni su čuvari i interpretatori vranjskog muzičkog nasleđa, predstavnici insititucija i grada Vranja kroz participiranje u Radnoj grupi za pripremu monografije.

Govoreći u sklopu konsultativnog sastanka na pripremi monografije u velikoj sali Skupštine grada Vranja zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović još jednom je podsetila da je grad Vranje 2019. godine postao član UNESKO Mreže kreativnih gradova na polju muzike.

- Ovo članstvo predstavlja izuzetno priznanje za grad, posebno ako se ima u vidu snažna namera lokalne samouprave da ulaže u dalji razvoj kulture, saradnju sa svetom, promovisanje Vranja, afirmaciju stvaralaštva različitog tipa i najboljih vrednosti.

Bogata istorija i tradicija oblikovali su kulturno i ukupno sociološko okruženje grada.

Specifičan muzički izraz reflektuje dubok senzibilitet, kao i temperament ljudi koji žive na ovom području, a Vranjska gradska pesma nalazi se na listi nematerijalnog kulturnog blaga Republike Srbije - istakla je Jovićeva pred članovima Radne grupe i predstavnicima beogradskog Zavoda, institucije sa iskustvom, referentne za objavljivanje ovakvih monografija.

Ona je podsetila da je Vranje poznato i po trubi, kao i da se istovremeno neguju i promovišu univerzalne vrednosti klasične muzike o čemu svedoče već tradicionalni festivali Maj mesec muzike i Piano summer fest.

Priprema dvojezične srpsko- engleske monografije "Vranjsko muzičko nasleđe" poverena je Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu i ovo je bio prvi od tri planirana konsultativna sastanka koje imaju za cilj da se pripremi i formuliše autentično svedočenje o vranjskom muzičkom nasleđu koje će činiti tekstualni i vizuelni deo monografije.

Direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukičević upoznao je najpre prisutne sa delatnošću i misijom ove institucije, a potom izjavio je kako je siguran da će se u međusobnim kontaktima ovog tipa pronaći najbolje moguće rešenje u pogledu konačnog izgleda i sadržaja monografije "Vranjsko muzičko nasleđe" koje bi bilo prihvatljivo za sve strane uključene u njeno nastajanje.

Podsećanja radi Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije odobrilo je krajem 2019. godine Gradu Vranju dodatnu finansijsku podršku za sanaciju Pribojčićeve kuće i realizaciju dela aktivnosti u okviru UNESCO Mreže kreativih gradova.

U skladu sa akcionim planom za članstvo u UNESCO Mreži kreativnih gradova odobrena sredstva planirana su za izradu monografije "Vranjsko muzičko nasleđe" na srpskom i engleskom jeziku.

Ministarstvo kulture, ističu u lokalnoj samoupravi, ostaje jedan od najznačajnijih razvojnih partnera Grada Vranja, imajući u vidu podršku kapitalnim projektima i pomoć u realizaciji različitih inicijativa

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...