ZZJZ: Smirivanje epidemiološke situacije u Vranju

Iako se epidemiloška situacija smiruje, a broj inficiranih i pacijenata na lečenju jenjava, stručnjaci Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju upozorili su u petak da "opuštanja ne sme biti".

To se pre svega odnosi na opštine Preševo i Bosilegrad u kojima je registrovan veći broj inficiranih, iako iz ZZJZ kažu da je situacija" pod kontrolom".

Klinička slika pacijenata, u odnosu na period od pre mesec dana, sada je znatno blaža, tvrde iz Zavoda.

Najnoviji podaci govore da je u četvrtak iz niške laboratorije stiglo 176 rezultata testiranja, od kojih je 16 bilo pozitivno.

Jedanaestoro su iz Vranja, 3 iz Preševa, dok je jedna osoba pozitivna u Surdulici.

Prema zvaničnim podacima Kriznog štaba od petka u 7 ujutro ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u COVID bolnicama u Vranju je 92, od čega kovid pozitivnih 38.

Među hospitalizovanima nema dece.

Trenutan broj slobodnih bolničkih postelja je 123.

Na kućno lečenje otpušteno je 12 pacijenata, jedan pacijent transportovan je u Niš, a dva u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici.

U četvrtak su u vranjskoj COVID ambulanti u ATD-u obavljena 164 pregleda, od čega se prvi put lekaru zbog repiratornih tegoba i simptoma sličnih koronavirusu javilo 39 građana, dok je 125 njih došlo na kontrolu.

Uzorkovana je krv kod 97 lica i sačinjeno 116 rendgenskih snimaka pluća.

U ATD ambulanti urađeno je u četvrtak 55 brzih i 50 PCR testova.

Iz ZZJZ upozoravaju da ljudi, ukoliko dobiju simptome, ne smeju da se leče sami, već da se jave lekaru u COVID ambulanti vranjskog ATD-a.

Apeluje se da se, imajući u vidu da je transmisija virusa COVID-19 i dalje prisutna, da se kao i do sada moraju poštovati mere zaštite - obavezno nošenje zaštitne maske, često pranje ruku i držanje propisane fizičke distance.

Najnovije vesti