Evo kako je bilo na slavi u Manastiru Sveti Stefan FOTO

U Manastiru Svetog Prvomučenika i Arhiđakona Stefana, u Gornjem Žapskom kod Vranja, 9. januara, na treći dan Roždestva Hristovog i na dan kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetog Stefana, Božjeg ugodnika i prvog stradalnika za hrišćansku veru, episkop vranjski Pahomije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju.

Episkopu su sasluživali sveštenoslužitelji Eparhije vranjske, kao i gostujući sveštenoslužitelji iz niške eparhije.

- I ove godine, kao i ranije, sakupio se veći broj vernika u ovoj drevnoj svetinji, da proslave onoga koga Gospod proslavi u sili i slavi, jer je Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan život svoj položio za Hrista, braneći i ispovedajući veru hrišćansku pred onima koji raspeše Gospoda - navode iz Eparhije vranjske.

Mnogi od prisutnih u manastiru "pričestili su se Svetim tajnama Isusa Hrista".

- Za vreme pričešćivanja sveštenoslužitelja, nadahnutom i ukrepljujućom besedom se obratio vojni sveštenik protonamesnik Vedran Kostić, tumačeći pročitano Jevanđelje i govoreći o načinu podražavanja svetima kao što je upravo Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan.

U toku liturgije episkop Pahomije obavio je čin blagosiljanja slavskog kolača i koljiva.

Potom se obratio besedom kazavši da je ova godina, godina jubileja 950 godina Manastira Prohor Pčinjski.

Govorio je i o tome da vernici "trebaju uzeti molitvenog učešća u sabranjima koja se organizuju, za verni narod naš i svetinje u Crnoj Gori".

Po završetku liturgije organizovana je slavska trpeza ljubavi za sve prisutne koje su sa ljubavlju pripremile monahinje ove svete obitelji sa igumanijom Jefremijom na čelu.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...