Novi udar na džep građana od 1. januara

Vranje/Beograd - Sto dinara mesečno odnosno 1.200 dinara godišnje moraće da plaćaju građani Srbije kako bi se formirao fond od oko pet milijardi dinara koji će biti uloženi u zaštitu životne sredine, objavio je Blic.

Vlada Srbije je usvojila Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, kojom je definisala eko-taksu za pravna i fizička lica od 1.200 do 2 miliona dinara.

U stavu 4. Uredbe, koji se odnosi na fizička lica, navodi se da su aktivnosti fizičkih lica koje utiču na životnu sredinu: korišćenje električne energije, korišćenje grejnih uređaja, korišćenje hemijskih sredstava, korišćenje proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, proizvodnja i prerada hrane i druge aktivnosti.

Prema ovoj Uredbi, obavezu plaćanja ekološke takse imaće vlasnici nekretnina, odnosno svi oni koji plaćaju porez na imovinu.

Ukoliko ne žive u nekretnini koju poseduju, taksa će biti umanjena za 50 odsto.

Ekološka taksa do nedavno plaćala po kvadratnom metru, a sada će se plaćati paušalno.

Cilj države jeste da dođe do fonda od oko pet milijardi na godišnjem nivou da bi moglo da se investira u zaštitu životne sredine.

Na lokalnim samoupravama je da odrede ako će se naplaćivati ova ekološka taksa, odnosno uz koji račun će je građani plaćati.

Najnovije vesti