Vranjanki Andrijani Stojković Gran pri na Martovskom festivalu

Gran pri za najbolji dugometražni dokumentarni film na upravo završenom martovskom festivalu pripao je Andrijani Stojković, rođenoj Vranjanki koja živi i radi u Beogradu, piše dnevni list Danas.

Ona je nagrađena za film „Wongar“, koji se prema oceni žirija, izdvojio „svojim minimalizmom, skromnošću, mudrošću, sinematičnošću i promišljenom i zaokruženom filmskom formom“.

- Autorka nam, svesnom odlukom, filmom ne objašnjava, ne nameće stav i mišljenje o svom junaku, ne koristi medij kao platformu da publici drži istorijske ili moralne lekcije.

Rediteljka se odlučila samo na to da nam preda univerzum kojim se u filmu bavi - istakao je žiri. Taj univerzum vrti se oko australijskog pisca B. Vongara, čiji se romani, kratke priče i drame bave životom australijskih Aboridžina u drugoj polovini 20. veka.

Ono što je još više neobično vezano za Vongara jeste da je on beo i da je u Australiju došao iz druge kulture. Tačnije iz Srbije.

Andrijana Stojković je diplomirala je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, gde trenutno priprema doktorat i radi kao docent.

Autorka je nekoliko kratkih filmova, kao i dva dugometražna dokumentarca.

Najpoznatija je kao rediteljka igranog filma „Kutija“.

Osnovala je producentsku kuću All Inclusive Films, koja stoji iza niza uspešnih ostvarenja. Aktivno učestvuje u obrazovanju dece u audiovizuelnoj kulturi kroz udruženje Filmkultura. Rođena je u Vranju.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...