ZZJZ sa partnerima sprovodi kalendar zdravlja u Vranju

Predstavnici Centra za promociju Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Vranje, Crvenog krsta Vranje i Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažnom službom vranjskog Doma zdravlja u sredu 30. septembra od 11 časova promovisaće zdrave stilove života na šetalištu u centru Vranja.

- Ukazivaće se na faktore rizika na nastanak najčešćih nezaraznih bolesti i važnost preventivnih pregleda, uz podelu
zdravstvenog vaspitnog materijala
- navodi se u saopštenju iz ZZJZ.

Ove tri organizacije kontinuirano rade na očuvanju i unapređenju zdravlja stanovništva tokom čitave godine, kroz promociju pozitivnih oblika ponašanja kako bi se smanjio rizik od nastanka bolesti kod pojedinaca, grupa i stanovništva u celini, saopšteno je iz ZZJZ.

- Aktivnosti se usmeravaju tako da se kroz zdravstveno vaspitni rad i informisanje uz učešće medija povećava znanje i izgrađuju poželjni stavovi u vezi sa najvažnijim faktorima rizika za nastanak najčešćih oboljenja, kao i načinima za njihovu prevenciju.

Radi se na uspostavljanju partnerskih odnosa i podizanju nivoa lokalne zajednice i nezdravstvenog sektora, kako bi se kroz multisektorski pristup i timski rad postiglo usvajanje zdravih navika i održavanje zdravih stilova života u različitim
populacionim grupama - navodi se u saopštenju.

U skladu sa tim realizuju se i nacionalne kampanje za promociju zdravlja pa će se u narednom periodu obeležiti značajni datumi iz Kalendara javnog zdravlja.

Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok smrti pa se 29. septembra obeležava Svetski dan srca.

Ove godine pod sloganom „Svim srcem za zdravo srce“ ukazivaće se da male promene u životnim navikama mogu uticati na zdravlje našeg srca: prestanak pušenja, pravilna ishrana i 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno, mogu da pomognu u prevenciji
bolesti srca i krvnih sudova.

Praktično sve zemlje sveta suočile su se sa rastom broja starijih osoba u populaciji , pa se 1. oktobra obeležava Međunarodni dan starijih osoba kako bi se ukazalo na nove mogućnosti i izazove starenja stanovništva, kao i na važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Ove, 2020. godine obeležava se 75. rođendan Ujedinjenih nacija i 30. rođendan Međunarodnog dana starijih osoba i promoviše se Dekada zdravog starenja (2020-2030).

Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se od 28. septembra do 4. oktobra pod sloganom „Podrži dojenje - za zdraviju planetu“, kako bi se istakao značaj i pružila podrška dojenju kao najoptimalnijem načinu
ishrane novorođenčadi i odojčadi, dok je oktobar mesec posvećen pravilnoj ishrani kako bi ukazalo da je pravilna ishrana osnovni preduslov zdravlja.

Najnovije vesti