Zvanično predata inicijativa da se trudnicama omogući pratnja pri porođaju

Inicijativa da se majkama - trudnicama u Vranju omogući pratnja osobe od poverenja prilikom porođaja, zvanično je predata rukovodstvu Zdravstvenog centra (ZC) u Vranju.

Iz Odbora za ljudska prava direktno se u dopisu obraćaju direktoru ZC Vranje Saši Đorđeviću i upravnici bolnice Nataši Stoiljković, zahtevajući "brzi odgovor" u vezi sa ovom inicijativom, "u okviru brige žena Vranja i juga Srbije, Kosovoskog pomoravlja i reakcije šire javnosti u Vranju povodom aktuelnih prijava akušerskog nasilja u porodilištu u Vranju".

"Zahtevamo da ženama omogućite prisustvo pratioca - osobe od poverenja prilikom porođaja u Službi za ginekologiju i akušerstvo bolnice u Vranju.

Ova besplatna pratnja mamama u porođajnoj sali, po uzoru na pozitine prakse iz regiona i sveta, je redovna praksa za stvaranje bezbednog okruženja i uslova da se porodilja oseća sigurno, da ima podršku.

Da nije sama u trenutku kada se rađa novi život", navodi se u tekstu zajedničke inicijative Odbora za ljudska prava i SOS telefona za žene u Vranju.

U tekstu se dodaje da ovaj zahtev "treba posmatrati iz pozicije podrške mamama i bebama, koje su najosetljiviji članovi našeg društva".

"Ova praksa bi u velikoj meri sprečila eventualno akušersko - nasilno ponašanje medicinskih radnika u porodilištima, o čemu poslednjih dana mediji aktivno obaveštavaju javnost, a koje dovodi do posledica po fizičko i mentalno zdravlje žena, a često i do fatalnih ishoda.

Verujemo da bi se smanjio i broj beba sa defektološkim problemima, za čije zdravlje se roditelji bore ceo život, a što se i evidentira u otpusnim listama sa porođaja - vakuum, nedostatak kiseonika za bebe pri porođaju, ortopedski problemi beba i dr", navodi se u dopisu, uz zahtev da se odluka menadžmenta ZC Vranje pošalje na adrese pokretača lokalne inicijative.

Ova inicijativa predata je u okviru već pokrenute peticije Stop akušerskom nasilju, koja je u Srbiji podržana sa više od 190.000 potpisa.

Najnovije vesti