Zoran Paunović na obeležavanju 144 godine Gradske biblioteke

Nizom svečanosti i prigodnih književnih programa, Biblioteka Bora Stanković u Vranju obeležiće od utorka do četvrtka (20 - 22 jun) 144 godine postojanja.

Krajnji cilj je, kako najavljuje direktor bibloteke Zoran Najdić, "kreiranje umetničkog i književnog prostora zasnovanog na bogatom identitetskom nasleđu, ali i savremenom stvaralaštvu".

"Programi su ujedno i poziv javnosti da se afirmišu vrednosti lokalne i nacionalne kulture, da prepozna značaj i ulogu biblioteka u savremenom društvu, doprinese dijalogu i razumevanju, te pomogne u širenju prisutnosti različitih književnih praksi i poetika", kazao je Najdić.

Program za utorak počeće u 13 časova centralnom manifestacijom, u okviru koje će govoriti direktor vranjske biblioteke Zoran Najdić, gradska većnica za kulturu Izabela Savić i zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije Dragana Milunović.

Program će se nastaviti otvaranjem izložbe Novi grad! Ko će još da živi na ovom pesku, autora Dragana Miloševića, istoričara i višeg bibliotekara u Narodnoj biblioteci Srbije.

Uslediće istog dana književni razgovor o temi Šta je to književnost i čemu to (uopšte) služi, od 19 časova u Muzej kući Bore Stankovića.

Gost u okviru ovog programa biće Zoran Paunović, član akademije SANU, profesor engleske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, prevodilac i esejista.

U sredu 21. juna biblioteka će tradicionalno predstaviti regionalne autore i njihova književna ostvarenja.

U okviru programa Pisac u fokusu javnosti će se predstaviti Ivana Bodrožić, književnica iz Hrvatske.

Program će se nastaviti u četvrtak 22. juna, u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića.

Tada će od 19 časova, uručivanjem prigodnih poklona najaktivnijim čitaocima, potom i predstavljanjem knjige Političke životinje i zveri autora dr Zorana Dimića (redovnog profesora filozofije na Filozfskom fakultetu u Nišu, inače, Vranjanca, biti okončane svečanosti povodom rođendanma biblioteke.

Razgovore sa piscima moderiraće i voditi publicista i filozof Ivan Milenković.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...