Zona Jug: Pobeda Dinamo Juga na debiju, poraz Mineralca na gostovanju

Vranjski Dinamo Jug jedina je ekipa iz Pčinjskog okruga koja je proteklog vikenda ostvarila pobedu na startu šampionata Zone Jug u sezoni 2023/24. i to protiv ekipe Gracko iz Starog Gracka sa 3:1, u utakmici koja je odigrana na Stadionu Jumko u Vranju.

Vranjski tim, forimiran prošle godine, za samu jednu sezonu uspeo je da kao viceprvak Pčinjske okružne lige pređe u viši rang i obezbedi status zonaša.

Na startu ovogodišnjeg šampionata u Zoni Jug šampionata poražen je banjski Mineralac, takođe debitant u ovoj ligi iz Pčinjskog okruga, inače prošlogodišnji prvak Pčinjske okružne lige.

Banjčani su na teškom gostovanju protiv Plantaže u Donjem Stopanju igrali hrabro, ali su na kraju ipak poraženi rezultatom 3:2.

Još dva tima sa krajnjeg juga Srbije izgubili su svoje utakmice na premijeri ovogodišnjeg prvenstva.

Nebeski anđeli poraženi su kao domaćini na Stadionu Baze Jug od leskovačke Sloge sa 2:3, kao i hanska Morava u Bojniku protiv uvek neugodne Puste Reke (2:0).

Celo drugo vreme Bojničani su igrali sa igračem manje, ali su uspeli da trijumfuju golovima iz dva penala.

Pošto nije bilo nijedne nerešene utakmice u 1. kolu, devet ekipa ima po tri boda na čelu tabele, a Dinamo Jug je zahvaljujući gol razlici trenutno drugi.

U 2. kolu Zone Jug Mineralac će ugostiti trenutno prvoplasirano Jedinstvo iz Bošnjaca, koje je u ovom kolu kao domaćin deklasiralo Jablanicu iz Medveđe sa 4:0.

Dinamo Jug će gostovati OFK Kosanici u Kuršumliji, koja je na startu prvenstva pobedila lebanski Radan sa 2:0.

Nebeski anđeli gostovaće OFK Topličaninu u Prokuplju, koji je u 1. kolu poražen na gostovanju Mladosti u Vinarcu (1:0), a hanska Morava biće domaćin upravo ekipi iz Vinarca.

Propozicije

Prema propozicijama takmičenja za zonaše u sezone 2023/24 po završetku prvenstva iz ove lige u Srpsku ligu Istok preći će prvoplasirani klub Zone Jug. Po završetku prvenstva takmičarske 2023/2024. godine odvijaće se takmičenje po teritorijalnom principu u četiri fudbalske zone - Istok, Jug, Zapad i Centar sa po 12 klubova. U Fudbalsku Zonu Jug ući će najbolje plasirani klubovi na tabeli FS Pčinjskog, Jablaničkog i Topličkog okruga. U četiri zonske lige ući će i klubovi koji se vrate iz Srpske lige Istok, a pripadaju teritoriji predmetne zone. Pored tih klubova, fudbalsku Zonu Jug u takmičarskoj sezoni 2024/2025 činiće i klubovi sa teritorije FS Jablaničkog okruga (do ukupno 5 klubova), klubovi sa teritorije FS Pčinjskog okruga, do ukupne cifre od 3 kluba i klubovi sa teritorije FS Topličkog okruga (do ukupne cifre od 3 kluba), a na osnovu ostvarenog plasmana i po redosledu na konačnoj tabeli Zone Jug u takmičarskoj sezoni 2023/2024. godine, kao i pobednik doigravanja-baraža u kome će učestvovati klub koji je zauzeo prvo mesto na tabeli Okružne lige FS KiM za takmičarsku sezonu 2023/2024 i najbolje plasirani klub sa teritorije FS KiM po redosledu na konačnoj tabeli Zone Jug u takmičarskoj sezoni 2023/2024 godine. Ukoliko se u pojedinim zonama pojave upražnjena mesta, za takmičarsku sezonu 2024/2025, a do ukupnog broja od 12 klubova učesnika, o popunjavanju upražnjenih mesta odlučivaće Izvršni Odbor FS RIS, svojom posebnom odlukom. U slučajevima bilo kakvih promena u sistemu fudbalskog takmičenja, koje bi imale odraz na sastav zonskih liga Istok, Jug, Centar i Zapad, Izvršni odbor FS Regiona Istočne Srbije će posebnom odlukom regulisati način obnavljanja, sastav i broj klubova ovih liga. Ovaj odbor, ukoliko se pojavi slobodno mesto ili slobodna mesta, to mesto ili mesta popuniće na osnovu odredbi Odluke o načinu popunjavanja slobodnih mesta u fudbalskim i futsal ligama na nivou teritorijalnih fudbalskih saveza članova FSS.

Najnovije vesti