Značaj Blagovesti za Vranjance

U sredu pravoslavni vernici u Vranju i Srbiji slave veliki hrišćanski praznik Blagovesti.

Ovaj praznik za Vranjance ima poseban značaj jer je svetitelj Ava Justin (Blagoje Popović) upravo rođen na Blagovesti, 7. aprila 1894. godine u Vranju, a upokojio se u Manastiru Ćelije, takođe na Blagovesti 1979. godine.

U manastir Ćelije došao je prinudno posle Drugog svetskog rata kao jedan od "opasnih građana" po novu vlast.

Tu je bio preko trideset godina i napisao knjige, koje su prevođena na nekoliko desetina jezika.

Bio je veliki protivnik ekumenizma u pravoslavlju nazivajući ga imenom "svejeres".

Svoje stavove o tome izneo je u knjizi "Pravoslavna crkva i ekumenizam".

Bitno je doprineo razvoju teološkog koncepta svetosavlja.

Teološki sledbenici Justina Popovića se nazivaju justinovcima.

Justin Popović je za svetitelja SPC proglašen 2010. godine.

Njegove mošti stigle su početkom juna 2019. u Vranje.

Deo moštiju je postao trajno vlasništvo Eparhije vranjske i nalazi se u Svepravoslavnom centru prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski u Vranju.

RUŠENJE KUĆE

U vreme političkog progona Oca Justina tadašnja lokalna vlast je 1964. godine srušila njegovu porodičnu kuću u Vranju. Revoltiran, očajan i tužan zbog tog postupka nikada više nije došao u Vranje. Neki Vranjanci krišom su ga posećivali u manastiru Ćelije, a on bi se uvek interesovao za svoj rodni grad. Načinjenu mu nepravdu Vranjanci će pokušati da isprave tek petnaest godina nakon njegove smrti. Na inicijativu slikara Zorana Stošića Vranjskog, episkopa Pahomija i intelektualaca iz Beograda, Novog Sada i Vranja 1994. godine u gradskom parku u Vranju podignuta je spomen bista Avi Justinu. Istog dana postavljen je kamen temeljac za obnovu porušene porodične kuće ovog znamenitog Vranjanca. Sada je u ovoj kući smešten Svepravoslavni centar Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski. Celokupan opus Oca Justina obuhvata oko 40 tomova knjiga, a od toga je do sada objavljeno na srpskom oko 30, na grčkom 4. Sedam tomova objavljeno je na francuskom jeziku, a jedan na engleskom. U rukopisima i na trakama ostalo je posle njega još oko 10 većih radova, od čega su skinute i štampane njegove besede. Posebno dragocene su njegove besede u manastiru Ćelije koje su uglavnom sačuvane na audio snimcima i predstavljaju pravo blago za srpski narod i pravoslavnu crkvu.

Najnovije vesti