Zlato vredno blizu 400.000 evra zaplenjeno na prelazu prema Kosmetu FOTO

Vranje - Rekordnih 11,6 kilograma zlatnog nakita zaplenjeni su na kontrolnom punktu Merdare od osobe sa crnogorskim državljanstvom, saopšteno je iz Uprave carina.

Zlato je bilo sakriveno u specijalno prepravljenom podu jednog automobila, a vredno je oko 44 miliona dinara ili oko 370.000 evra.

Prekršaj je otkriven kada je u popodnevnim satima iz smera Kosmeta pristigao automobil "škoda kodiaq" podgoričkih registarskih oznaka.

"Dvojica putnika, 39-godišnji vozač i njegov nešto mlađi suvozač, obojica crnogorski državljani albanskog porekla, rekli su da nemaju ništa za prijavljivanje.

Bez obzira na to, automobil je pregledan mobilnim skenerom, kada su analizom slike uočene nepravilnosti u podu i ispod rukohvata između prednjih sedišta.

Detaljan pregled je potvrdio da skener ne greši, jer je iz specijalno pregrađenih šupljina u podu i ispod naslona za ruke izvađeno 11.625 grama zlatnog nakita.

Vrednost ogrlica, lančića, narukvica, prstenja, privezaka od belog o žutog zlata, kao i 10 većih i manjih zlatnika "Franc Jozef", procenjena je na oko 374.000 evra, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi oko 44 miliona dinara", saopšteno je iz Uprave carina.

Osim što vrednost zaplenjenog zlata daleko prevazilazi trećinu vrednosti automobila, on je i "namenski prepravljan za potrebe krijumčarenja", dodaje se u tekstu saopštenja, pa su sve to "razlozi zbog kojih je i vozilo zadržano do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom".

"Podsećamo da je tokom prethodne 2021. godine zaplenjeno ukupno 11,5 kilograma zlata, a da je najveća pojedinačna zaplena zabeležena početkom decembra na Gradini kada su ispod jastuka u kabini jednog kamiona otkrivene zlatne pločice teške 4,5 kilograma.

Najnovije vesti