Zlato od pola miliona evra otkriveno u rezervoaru mercedesa na granici FOTO

Pokušaj krijumčarenja skoro jedanaest kilograma zlata, čija je vrednost procenjena na preko pola miliona evra, sprečen je zajedničkim radom carinskih i policijskih organa na srpsko-bugarskoj granici, na prelazu Gradina, saopšteno je iz Uprave carina.

Prekršaj je otkriven kada je na ulazu u Srbiju za kontrolu izdvojen mercedes stranih registracije, kojim su iz Turske ka Nemačkoj putovala dvojica stranaca.

Na uobičajeno pitanje o robi za prijavljivanje, putnici su odgovorili da osim ličnog prtljaga nemaju ništa drugo, opisuju iz carine ovu situaciju.

"Već na početku pregleda u prtljažniku automobila pronađen je plastični kanister sa naftom i crevo za pretakanje, a osim toga i jedna kesa sa aparatom i folijom za vakumiranje, makazama, kanapom i selotejp trakom.

Sve je to bio dovoljan razlog za sumnju i nastavak pregleda u za to specijalno predviđenom prostoru namenjenom detaljnom pregledu i pretresu vozila.

Nakon što je podignuto zadnje sedište i skinut poklopac rezervoara za gorivo, uočeno je da je plovak u njemu potpuno čist, a fabrička boja na tom delu motora ogrebana.

Tada je specijalnim uređajem za kontrolu teško dostupnih šupljina izvršen pregled unutrašnjosti rezervoara, kada su uočene nepravilnosti koje su ukazivale na to da u njemu pored nafte ima još nečega.

Na pitanje šta se pored goriva nalazi u rezervoaru, vozač je uporno tvrdio da je unutra samo gorivo, međutim kada je video da granični službenici neće odustati od dalje kontrole, priznao je da je unutra sakrio oko osam kilograma zlata", navodi se u saopštenju iz Carine.

Uz pomoć vakum pumpe, objašnjava se, iz rezervoara je izvučeno gorivo, a nakon skidanja plovka unutra su pronađeni paketići vakumirani folijom i uvezani kanapom, koji su prethodno otkriveni u prtljažniku automobila.

"Granični službenici su o otkrivenom prekršaju obavestili tužioca i Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije MUP-a u Nišu, a potom je uz pomoć krim-tehničara iz rezervoara izvađeno ukupno 13 paketića zlata.

Merenjem je utvrđeno da se radi o 10.852 grama različitog zlatnog nakita.

Krijumčareno zlato, vozača i automobil preuzeli su u dalju nadležnost policija i tužilaštvo, dok je saputnik nastavio dalje putovanje", saopštavaju iz Uprave carina.

Najnovije vesti