Zlatni puž od ponedeljka u Vranju, učestvuju animatori iz celog sveta

Osmi Svetski festival dečjeg animiranog filma Zlatni puž 2023, biće održan u Vranju od ponedeljka 11. do petka 15. septembra.

Okupiće goste iz Španije, Izraela, Gruzije, BiH i Srbije.

Glavni program festivala biće zvanične projekcije dečjih animiranih filmova, selektovanih za festival - njih 74 od ukupno 710 filmova koliko je bilo prijavljeno.

U okviru Festivala Zlatni puž deca se takmiče u dve kategorije - jedna su mladi animatori do 15 godina i druga mladi uzrasta od 15 do 19 godina.

Žiri će dodeliti po tri nagrade u svakoj kategoriji, Grand prix za najbolji film prikazan na festivalu, Nagradu Nikola Majdak za kameru i specijalne nagrade za filmove koji ostave poseban utisak na članove žirija.

Ove godine žiri će raditi u sastavu Andres Domenek Alkaide iz Španije, Mladen Đukić iz Bosne i Hercegovine i Nikola Majdak iz Srbije.

Kao deo pratećeg programa festivala biće održana master klas radionica.

Petnaestak učesnika festivala i polaznika vranjskog ŠAF-a radiće na izradi animiranog filma sa Anom Nedeljković, animatorkom iz Beograda.

"Sudar različitih kultura, govornih područja, uzrasta, različitih nivoa znanja iz oblasti animacije kao i veštine crtanja i slikanja svake godine kreiraju neku sasvim posebnu atmosferu.

U pratećem programu festivala biće priređen in memoriam program posvećen Miroslavu Mikiju Simonoviću, jednom od osnivača ŠAF -a, koji je preminuo u avgustu ove godine.

Tradicionalne aktivnosti za učesnike biće prijem kod gradonačelnika Vranja, obilazak grada i izlet.

Ulaz na projekcije tokom trajanja festivala je besplatan za sve zainteresovane.

Osmi Svetski festival dečjeg animiranog filma Zlatni puž 2023 održaće se pod pokroviteljstvom Grada Vranja i uz podršku Ministarstva kulture.

Otvaranju u ponedeljak 11. septembra (20 časova, sala Pozorišta Bora Stanković) prisustvovaće Miodrag Ivanović, državni sekretar u pomenutom ministarstvu.

U nastavku pogledajte satnicu festivala.

Najnovije vesti