Zlatna frula juga Srbije u petak u Vranjskoj Banji

Jubilarna dvadeseta Međuokružna smotra frulaša Zlatna frula juga Srbije biće održana u petak 11. juna od 18 časova u Vranjskoj Banji, u organizaciji Narodnog univerziteta (NU) u Vranju.

Manifestacija će se održati deveti put zaredom na platou kod Specijalne bolnice za rehabilitaciju i Restorana Kičer u ovom malom turističkom mestu.

Kako je saopšteno iz NU, ove godine prijavljeno je dvadeset frulaša iz Pčinjskog, Jablaničkog, Niškog, Pirotskog i Topličkog okruga.

Oni će se takmičiti u četiri kategorije - izvorno sviranje, savremeno sviranje, dueti i ansambli frula i mladi frulaši.

"U izvornoj kategoriji frulaši su odeveni u narodnu nošnju svoga kraja, sviraju izvornu pesmu i kolo, a u savremenoj kategoriji frulaši u narodnu ili stilizovanu nošnju sviraju pesmu i kolo ili neku drugu kompoziciju u pratnji orkestra.

Takmičare ocenjuje stručni žiri, a najbolji među njima plasiraće se za Sabor frulaša Srbije Oj, Moravo, koji se tradicionalno održava u Prislonici kod Čačka krajem jula", navode uz NU.

Najmlađi prijavljeni takmičar – frulaš ima 9 godina, a najstariji 82 godine.

Kako je najavljeno, u revijalnom delu programa nastupiće Akademski ženski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu.

U okviru manifestacije biće organizovan i prateći program - etno sajam i salon knjiga.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika Međuokružna smotra frulaša Zlatna frula juga Srbije biće održana u velikoj sali Restorana Kičer u Vranjskoj Banja.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Vranje i Gradska opština Vranjska Banja.

Najnovije vesti