Zeleno levi front predložio zabranu reklamiranja kocke

Vranje/Beograd - Zeleno-levi front (ZLF) je, u Domu Narodne skupštine, podneo prvi u nizu Predloga zakona o izmenama Zakona o oglašavanju, kojim se upodobljava način reklamiranja kockarnica i kladionica, izjavila je poslanica ZLF-a Biljana Đorđević, prenosi FoNet.

Ona je, na konferenciji za novinare, istakla da su „brojne naučne studije pokazale direktnu vezu između reklamiranja kockanja i razvoja patološkog kockanja, zbog čega je najefikasnija mera mnogo restriktivnije regulisanje oglašavanja kockanja“.

Đorđević je navela da se Predlogom zakona „predviđa potpuna zabrana reklamiranja igara na sreću u javnom prostoru i posredstvom elektronskih medija“.

Dodala je da bi „to uključivalo i zabranu isticanja žiga ili druge oznake priređivača igara na sreću i u oglasnoj poruci kojom se ne oglašava samo priređivač igara na sreću, osim na samim kockarnicama i kladionicama“.

„To bi zaustavilo svako javno reklamiranje, uključujući i reklamiranje posredstvom sponzorstava sportskih klubova i sportskih takmičenja“, istakla je Đorđević.

Ona je rekla da je Predlogom predviđeno i da „objekat u kome se priređuju igre na sreću na fasadi ne sme da ima likove, zvučne ili pokretne, svetlosne i trepćuće efekte, ili bilo koji drugi atraktivan sadržaj koji bi privlačio pažnju“.

Đorđević je istakla da je Predlogom predviđena „i potpuna zabrana promotivnih aktivnosti priređivača igara na sreću, u vidu davanja prava na besplatno korišćenje njihovih usluga, i ograničavanje internet oglašavanja samo na zvanične stranice samih priređivača igara na sreću“.

Dodala je da Predlog predviđa da „na fasadama objekata u kojima se priređuju igre na sreću, kao i u samim objektima, moraju da budu prikazane upozoravajuće poruke o štetnosti zavisnosti od kocke i poruke akreditovanih ustanova koje se bave borbom protiv zavisnosti“.

Istakla je da je Predlogom predviđeno da se „u svim humanitarnim aktivnostima zabrani pominjanje ili korišćenje imena i žiga priređivača igara na sreću“.

Ona je navela da „Srbija, prema broju stanovnika, ima tri puta više kladionica od Italije, pet puta više od Velike Britanije i šest puta više od Španije“.

Najnovije vesti