Zdravstveni inspektori iz Niša ispituju tri smrtna slučaja u ZC (FOTO, VIDEO)

Dva zdravstvena inspektora iz Niša samo što nisu stigli u Zdravstveni centar Vranje da ispitaju okolnosti pod kojima su se od početka godine dogodila tri smrtna slučaja u ovoj ustanovi, rekao je na konferenciji za medije direktor ZC Dragan Veličković.

On je kazao da inspektori treba da stignu u četvrtak, a da će osim ljudi iz Ministarstva zdravlja u rasvetljavanje okolnosti pod kojima su se zbili ovi nemili događaji biti uključen i koordinator ZC Vranje i direktor Opšte biolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević.

O slučaju pacijenta G.M, koji je 5. januara ispao iz saniteta Hitne pomoći kod Džepa, na izlasku iz Grdeličke klisure iz pravca Niša i poginuo na licu mesta, Veličković je kazao da je ZC imao nalog tužilaštva da se obavi provera vozila koje je prevozilo pacijenta. On je pojasnio da je sanitetsko vozilo bilo tehnički ispravno, a osoblje iz pratnje „bilo uredno u rasporedu rada za taj dan“.

- Tog dana su već jednom išli sa Niš, imali su propisanu pauzu, a onda se desio taj slučaj. Ostalo je sve na nadležnim organima, sa kojima sarađujemo i mi ne možemo izjavama da ometamo istragu – kazao je Veličković.

U drugom slučaju, u vezi sa smrću Vesne Zdravković, nakon neizlaska ekipe Hitne medicinske pomoći po pozivu na teren, Veličković je kazao da je protiv tehničara ove službe pokrenut disciplinski postupak, kao i u prvom slučaju, ali da su obe osobe protiv kojih je disciplinski postupak uperen otišle na bolovanje.

- Neću da imenujem tu osobu, jer bi to moglo imati negativne konsekvence po mogući sudski postupak, jer muž pokojne najavljuje tužbu.

Ne želim da izjavama prejudiciram ishod tog postupka.

Slučaj je takav da je u večernjim satima 7. marta, oko 18.15, nakon poziva upućenog HMP, odbijen izlazak na teren, time što nije obaveštena dežurna ekipa od strane zaposlene koja je medicinsko lice.

Pacijentkinju je nakon sat i po, dva suprug dovezao u službu HMP gde je ona preminula, i pored dvadesetak minuta tokom koji su trajali pokušaji medicinske ekipe da je reanimira.

Obavešten je o svemu zdravstveni inspektor, uzete su izjave svih učesnika, napravljen zapisnik, formirana komisija za unutrašnji vanredan stručni nadzor.

Komisija je pregledala dokumentaciju i sve relevantne činjenice stavila u zaključak, jer je to od nas zahtevala inspektorka. Sada je sve na nadležnim organima – rekao je Veličković.

O slučaju smrti bebe Jelene i Saše Ivanovića, Veličković je kazao da će zdravstvena inspekcija iz Niša ispitati ceo slučaj.

- Oni će sprovesti vanredan nadzor nad celim slučajem.

Na osnovu rešenja inspekcije, ZC će formorati komisiju za unutrašnji stručni nadzor, a ja ću zahtevati i vanredan eksterni stručni nadzor od Republike Srbije, KC Niš ili Beograd - kazao je Veličković.

- Poražavajuće je da se ovo dešava, ali ne mogu da za sada komentarišem.

Obdukcija nad plodom je u toku, kada budu bili angažovani naši lakari i lekari sa strane u vanredan stručni nadzor, imaćemo informacije na kom je nivou nešto urađeno dobro ili loše.

To što radim na odeljenju Ginekologije ne menja stvar, dobio sam striktna uputstva i sprovodim ih - rekao je Veličković.

Jelenin suprug Saša Ivanović prisustvovao je celoj konferenciji za medije, ali nije hteo da daje izjave.

Veličković je napomenuo da u ZC nije uvedena nikakva "prinudna uprava", kako su javili neki mediji, a da o eventualnim merama protiv menadžmenta može odlučivati samo ministar zdravlja.

- Zdravstvena inspekcija iz Niša će sve ovo sagledati, dati smernice, oni imaju velika ovlašćenja.

Mogu pokrenuti postupak, preko prijava sudiji za prekršaje ili tužiocu ako se radi o teškim krivičnim delima.

Oni međutim ne odlučuju o smeni menadžmenta, samo mogu da daju predlog - rekao je Veličković.

On je izrazio protest protiv izveštavanja nekih medija u vezi a ovim slučajevima, jer se "anatmiše cela ustanova i stvari generalizuju" zbog propusta pojedinaca.

- Ovih dana, u nekim medijima, objavljeno je mnogo optužbi na funkcionisanje ZC Vranje. Zarad istine, želeli smo da vam se obratimo, jer se zamenom teza nastoji da se cela situacija pretvori u to da zdrastveni sistem na jugu Srbije ne funkcioniše, što nije tačno.

Naime, Zdravstveni sistem funkcioniše sa zadovoljavajućim paramterima za pružanje zdravstvenih usluga.

Bolnica je na raspolaganju svima, sve službe rade po propisanim rasporedima.

Svi zdravstveni osiguranici Pčinjskog okrug imaju 24 sata tokom 365 dana u godini dostupnu adekvatnu zdravstvenu zaštitu – rekao je direktor ZC.

Najnovije vesti