Završni ispit osmaka: Od direktora u Vranju se traži maksimalna ozbiljnost

Uoči završnog ispita za osnovce u Vranju i Pčinjskom okrugu pogled unazad podseća nas na prošlogodišnje reči ministra prosvete Mladena Šarčevića da je u centru okruga i okolnim opštinama "bilo divljanja" prilikom polaganja ovog važnog ispita za osmake.

Uprkos tome što je ministar aludirao na brojne neregularnosti, kazni i posledica nije bilo, potvrđuje za Vranje News prosvetni savetnik Jovica Stevanović iz Odeljenja Ministarstva prosvete u Vranju.

- Nije bilo nikakvih posledica, osim toga što smo ukazali direktorima škola da moraju da povećaju ozbiljnost u radu – napominje Stevanović.

BROJKE

- Osnovnu školu na teritoriji grada Vranja završio je 861 učenik, a u Pčinjskom okrugu ukupno ih je 2.212 sa završenim osnovnim obrazovanjem.

- Za upis u srednje škole u Vranju slobodno je 950 mesta, a u Pčinjskom okrugu 2.300.

Šarčević je, podsećanja radi, osim što je prigovorio, obećao i da će "koncept male mature biti promenjen u potpunosti", da će "biti promenjeni načelnici školskih uprava i direktori u školama gde je bilo zloupotreba".

Ipak, Stevanović kaže da krupnijih promena nema, da su pripreme u vranjskim školama u toku, te da su uputstva "slična kao u dve prethodne školske godine".

- Neće biti bitnih izmena ove godine.

U ovom periodu svako od nastavnika iz predmeta koji polažu osmaci drži pripremnu nastavu u školama.

To je značajno za učenike i verovatno im je vrlo bitno da se što bolje pripreme za polaganje završnog ispita.

Naravno, i u školi, i mi ovde u školskoj upravi imamo druge organizacijske pripreme u vezi sa dobijanjem dovoljnog broja dežurnih nastavnika, komisije za pregledavanje testova i izbora nastavnika koji će obavljati superviziju završnog ispita – navodi Stevanović za Vranje News.

Prema kalendaru Ministarstva prosvete, svršeni osmaci polagaće završni ispit 17. 18. i 19. juna, iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test.

Nakon polaganja završnog ispita i objavljivanja konačnih rezultata učenici će popunjavati i predati liste želja u osnovnim školama, a nakon konačnog rasporeda po školama, obaviće se upis.

J. Ristić

IZUZETAK

Kada je u pitanju upis prvaka u željenu školu, prema rečima prosvetnog savetnika Jovice Stevanovića "postoji teritorijalna podela" na nivou grada.

- Ali, ako učenik želi da se upiše u drugu školu koja teritorijalno ne pripada njegovom mestu stanovanja, onda treba do 28. februara da se javi toj školi kako bi se njegov zahtev odobrio. Zakonski je to moguće, samo bi budući prvaci trebalo da se na vreme prijave za upis u željenu školu – objašnjava Stevanović za Vranje News.

Najnovije vesti