Završeno suđenje za Jugetovo ubistvo: Presuda Vujačiću sledeće sedmice

Suđenje u krivičnom predmetu protiv okrivljnog Marjana Vujačića iz Podgorice, osumnjičenog da je navodno počinio krivičnog delo "teško ubistvo" prilikom čijeg izvršenja je stradao Vranjanac Jugoslav Cvetanović, završeno je, potvrdila je Aleksandra Mladenović, zamenica portparola Višeg suda u Vranju.

Odluka, odnosno prvostepena presuda Vujačiću će, s obzirom na to da je, kako su naglasili iz Višeg suda, "reč o naročito složenom predmetu", biti doneta i objavljena sledećeg četvrtka 21. januara.

Biće javno saopštena tog dana u 13 časova.

Maksimalnu kaznu za okrivljenog zahtevalo je Više javno tužilaštvo (VJT) u Vranju u završnoj reči.

S druge strane, Vujačićevi branioci tražili su oslobađajuću presudu usled nedostatka dokaza.

Podsećanja radi, Vujačić je osim za krivično delo teško ubistvo osumnjičen i za "nedozvoljenu proizvodnju, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija".

On je još na početku procesa koji je pratila redakcija Vranje News-a, izjavio da u vreme ubistva navodno nije ni bio u Vranju, a da za ubijenog, do momenta otpočinjaja istrage u vezi sa ubistvom, nikada ranije nije čuo.

- Dan ubistva Cvetanovića je za mene potpuno nebitan dan, tako da se ne sećam detalja o tome gde sam se nalazio, ali u Vranju sigruno nisam bio - kazao je Vujačić.

On je ispričao da je dolazio u Vranje ranije, negde 2016. ili 2017 godine.

- I to tako što sam na područje Srbije ušao sa nekog od administrativnih prelaza sa Kosova, ne sećam se tačno kog.

Prošao sam administrativni prelaz sa svojim putnim ispravama, pasošem.

Prenoćio sam jednu noć na Pržaru, prijavio se sa svojim legalnim dokumentima.

Igrao sam kladionicu u gradu, pošto sam strastveni kockar, kockam svaki dan.

Sećam se da sam auto parkirao na parkingu u blizini gradske crkve.

U Vranje sam sa Kosova došao sa jednim prijateljem, ali ne želim da mu otkrivam ime jer čije god ime da pomenem taj čovek bude doveden u opasnost.

To je jedan jedini put da sam bio u Vranju - kazao je Vujačić iznoseći svoju odbranu.

Vujačić i njegova odbrana (zastupa ga advokat Borivoje Borović iz Beograda) isticali su tokom suđenja da je, nakon hapšenja 12. juna prošle godine, on navodno preživeo policijsku torturu u Novom Sadu, da mu je u čak tri navrata uziman bukalni bris.

On je odgovarajući na pitanje svog branioca, beogradskog advokata Borivoja Borovića, rekao da nikada u životu nije čuo za Luku i Nikolu Bojovića.

- Niko me nikada nije kontaktirao u vezi sa ubistvom Jugoslava Cvetanovića u Vranju.

Prvi put sam čuo za to ime onda kada je počela istraga - ponovio je Vujačić u iskazu pred sudom.

Tokom suđenja je saslušan veći broj svedoka.

Branilac okrivljenog Vujačića, advokat Borivoje Borović kazao je novinarima posle glavnog pretresa da je "uzorkovanje traga DNK kod kladionice "Soccer", u neposrednoj blizini mesta ubistva, što je bio jedan od ključnih dokaza iz istrage, "vrlo bitno".

- Treba utvrditi da li je to uzorkovanje urađeno po zakonu, da li je to autentičan trag ili je na neki drugi način tu nanešen, to se treba utvrditi tokom dokaznog postupka. Meni je žao porodice Cvetanović, ali mi je žao i klijenta protiv koga dokazi moraju biti jasni i ubedljivi da bi on odgovarao za najteže krivično delo - kazao je Borović tokom procesa za Vranje News.

Prvostepena presuda, na koju će učesnici u postupku imati pravo žalbe, biće izrečena narednog četvrtka.

Suđenje se odvijalo pred krivičnim većem Višeg suda kojim je predsedavala Tatjana Mihajlović Jovanović.

UBISTVO KOD "LEPE BRENE"

Više javno tužilaštvo u Vranju podiglo je optužnicu protiv Vujačića 12. decembra 2019. godine "zbog postojanja opravdane sumnje da je učinio krivično delo teško ubistvo i na podmukao način lišio života" Cvetanovića. Vujačić je pod optužbom na počinjenje krivičnog dela teško ubistvo, iz člana114, stav 1, tačka1 Krivičnog zakonika i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija (član 348, stav 4 Krivičnog zakonika). Ubijeni Vranjanac Jugoslav Cvetanović rođeni je brat Saše Cvetanovića, osuđenog za ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića. Jugoslav, u to vreme tridesetjednogodišnjak, ubijen je hicima iz vatrenog oružja 27. septembra 2017. godine u haustoru kompleksa zgrada "Lepa Brena" u centru Vranja.

Najnovije vesti