Zavetnici Vranja i okruga: Građani, na referendumu u nedelju zaokružite NE

Iz Gradskog i Okružnog odbora Srpske stranke Zavetnici pozvali su u utorak građane Vranja i okruga "da izađu na referendum za promenu Ustava u oblasti pravosuđa 16. januara i zaokruže NE".

"Predloženi model u oblasti pravosuđa ne postoji ni u jednoj državi, pogotovu ga nema u Nemačkoj, Francuskoj, Austriji i Italiji iz koje nam tzv. Venecijanska komisija nameće ovaj 'dobronamerni i usrećiteljski' model", navode Zavetnici.

Svi se slažu, dodaju u saopštenju, "da je stanje u pravosuđu Srbije loše, ali bi uvođenjem ovog modela ono postalo daleko gore i izazvalo mnogo teže i dalekosežnije posledice od čuvene reforme pravosuđa 2009. godine koju je sprovela prethodna vlast".

"Ovaj model predviđa da o svemu u pravosuđu Srbije odlučuju visoki saveti sudstva i tužilaštva sastavljeni od ukupno 21 člana, koji nikome nisu odgovorni.

Oni bi birali za sudije i tužioce koga god hoće, bez ikakvih merila i kriterijuma, razrešavali koga i kada hoće, postavljali i smenjivali predsednike sudova", upozoravaju Zavetnici Vranja i okruga.

Na ovaj način, precizira se u saopštenju, "visoki saveti bili bi najmoćniji organi u Srbiji koji ne podležu ničijoj kontroli, otuđeni od građana Srbije, pa se presude ne bi donosile 'u ime naroda', već bankarske mafije, raznih 'rio tinta' i ostalih moćnih korporacija koje bi vrlo brzo našle način da preuzmu kontrolu nad ovim telima".

"Rezultat ovakve promene Ustava u oblasti pravosuđa bi bio nepotizam, porodično pravosuđe, burazersko-kumovsko deljenje pravde, što bi otvorilo širom vrata korupciji i kupovini pravde.

Građani Srbije, izađite na referendum zakazan za 16. januar, zaokružite "ne" i sprečite da Srbija bude poligon za eksperiment Venecijanske komisije i Briselske administracije sa dugoročnim nesagledivim štetnim posledicama.

Vaše "ne" će značiti da ste za nezavisno pravosuđe pod kontrolom građana Srbije preko 250 narodnih poslanika izabranih vašim glasovima, a ne za zavisno pravosuđe pod kontrolom 21 člana Visokih saveta sudstva i tužilaštva koje apsolutni niko neće moći da proverava ili kontroliše.

Zato, odlučno "ne" promeni Ustava u oblasti pravosuđa", zaključuje se u saopštenju Zavetnika Vranja i okruga koje je potpisao potpredsednik IO Zavetnika Dragan Nikolić Nika.

Najnovije vesti