Zastava 63. padobranske prošla kroz Vranje na putu oko sveta FOTO

Zastava 63. padobranske brigade Vojske Srbije boravila je u utorak u Vranju na svom putu po svetu.

Zastavu koja je u utorak ujutro krenula iz Leskovca su kod spomenika Čika Mita, u neposrednoj blizini zgrade Gradske uprave, dočekali nekadašnji padobranci i ratni veterani iz Vranja.

- Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade rade - pozdrav je koji je poslat svim pripadnicima jedinice.

Orden narodnog heroja, koji je 63. padobranska brigada dobila za herojski otpor NATO agresiji, zasluga je svih vojnika i starešina koji su učestvovali u odbrani otadžbine.

U ovoj jedinici je služilo mnogo pripadnika iz Vranja i okoline.

Najpoznatiji Vranjanac u 63. padobranskoj brigadi bio je pukovnik Saša Đorđević, nekadašnji ratni komandant ove jedinice, koji je poginuo na zadatku.

Zastava je nakon boravka u vranju svoj put nastavila ka Užicu.

Zastava 63. padobranske jedinice krajem novembra krenula je iz Niša na put oko sveta.

Prethodno je osveštana, a akcija je pokrenuta uz odobrenje Generalštaba Vojske Srbije.

Iz ruke u ruku Srbijom i svetom prenose je bivši pripadnici te elitne jedinice.

Prati je i knjiga u koju veterani ove brigade, učesnici ratova devedesetih i bombardovanja 1999, upisuju sećanja i emocije vezane za tu brigadu.

Zastava bi trebalo da se vrati u Niš do 14. oktobra 2021. godine kada 63. padobrandska brigada obeležava svoj dan i uz knjigu će biti izložena u spomen-sobi brigade u Nišu.

PROFIL

Šezdeset treća padobranska brigada je elitna brigada Vojske Srbije. Pre toga, do 1992, bio je deo Jugoslovenske narodne armije, od 1992. do 2003. Vojske Jugoslavije i od 2003. do 2006. Vojske Srbije i Crne Gore. Jedinica je bila ranga brigade da bi nakon reorganizacije Vojske Srbije postala bataljon. Ponovo je postala brigada krajem 2019. Namenjena je za specijalne, izviđačke i diverzantske operacije duboko iza neprijateljskih linija. Na sajtu Vojske Srbije piše da je to "taktička jedinica namenjena za prikupljanje obaveštajnih podataka i izvođenje operacija specijalnih snaga u operativnoj i strategijskoj dubini neprijatelja, primenom vertikalnog manevra".

- Može se angažovati za izvođenje specijalnih borbenih aktivnosti i operacija od posebnog značaja (borbi sa manjim neprijateljskim vazdušnim desantima u vlastitoj pozadini, ubačenim izviđačko-diverzantskim i drugim grupama) kada je neophodno hitno, iznenadno i efikasno dejstvo. Organizacijska struktura 63. padobranske brigade je prilagođena dodeljenoj misiji, a čine je: komanda, komandna četa, padobranske čete, padobranska četa za obuku, padobranska četa borbenog traganja i spasavanja i logistička četa - navodi se.

Komandant 63. padobranske brigade je pukovnik Nenad Zonić.

Najnovije vesti