Zarobljeno vreme: Vranjanci na road trip-u sa Pecom Popovićem

Dokumentarac "Zarobljeno vreme", priča o jednom čoveku, jednoj zemlji, jednom vremenu, nostalgično putovanje sa Pecom Popovićem kroz godine u kojima je rokenrol bio važan, biće prikazan u Vranju, u četvrtak 13. decembra u Gradskoj biblioteci Bora Stanković.

Film je nostalgični "road trip" po južnoslovenskom prostoru i zagubljenom vremenu, za razliku od većine biografskih filmova.

S filmskom ekipom Popović putuje "od Vardara do Triglava", s početkom i krajem u Beogradu.

Čuveni Peca Popović je čovek koji je prepoznao mnoge poznate muzičare koji su u eks Jugoslaviji ostvarili zavidne karijere i postavili umetničke vrhunce.

Veliki deo njih se pojavljuje u ovom filmu.

Peca je pripadnik prve generacije rok novinara u Jugoslaviji koji su promovisali ovaj žanr u novinama i na radiju, a citat iz naslova je opis onoga šta je nekad značio radio prijemnik mladim rok generacijama koje nisu imale internet, ni mogućnost da kupuju ploče svojih omiljenih izvođača u otprilike isto vreme kada i Englezi ili Amerikanci.

Popović je svojim radijskim emisijama kreirao ukus mladih u tadašnjoj Jugoslaviji, a mnogi su mu i dan-danas zahvalni na tome.

Vranjska projekcija biće održana u četvrtak u 18 časova, u prostorijama Odeljenja periodike u Biblioteci Bora Stanković (prizemlje).

Nakon projekcije vodiće se razgovor o ovom dokumentarcu sa autorom Milanom Nikodijevićem i legendom vremena rokenrola Pecom Popovićem.

ŽIVOT NA PRODUŽETKE

Petar Peca Popović imao je šest infarkta i četiri komplikovane operacije srca, a sa sedam stentova i osam bajpasova je pacijent koji je najduže poživeo u našoj zemlji.

- Ni u snu nisam verovao da jedan dokumentarni film koji se ne bavi ružnom stranom i gadostima iz zajedničke prošlosti može u ovakvim vremenima pobuditi tu vrstu interesovanja.

Koliko zbunjen, toliko sam i prijatno iznenađen – rekao je Popović kada je video film.

- Pretpostavljam da će serija, iz koje je nastao film, imati još uzbudljiviji život - dodao je on.

ZAROBLJENO VREME

dugometražni dokumentarni film (105)

scenario i režija/Milan Nikodijević

direktor fotografije/Jovan Milinov

montaža/ Aleksandar Komnenović

snimatelji/Aleksandar Ramadanović, Bojan Đurišić, Života Jevtić, Elida Lajko Mesaroš

snimanje i dizajn zvuka/Aleksandar Stojšin

muzika/Zoran Milojčević, Saša Filipović, Aleksandar Tomović

grafički dizajn/Ana Pešić, Dragan Pešić

organizator/Goran Filipaš

producenti/Siniša Bokan, Milan Nikodijević

produkcija/ARBOS Novi Sad

godina proizvodnje: 2017.

PROFIL

Peca Popović rođen je 1949. u Beogradu, na Topčiderskom brdu, gde je njegova porodične kuća u kojoj i danas živi i u čijem dvorištu su, prema njegovim rečima, „nastali mnogi brojevi Džuboksa i Rocka, dogovoreni koncerti kod Hajdučke česme i Zdravkov debi na Marakani, bilo je pet svedoka koji su tu prvi put čuli „Računajte na nas“ i „Lutku sa naslovne strane“. To dvorište je opisano u knjizi Bobana Petrovića "Rokanje", ovde su Dečaci postali Idoli, tu se povodom rođenja Bogdana (Popovićevog sina) održao trodnevni rokenrol hepening sa Štulićem, Bregovićem, Đorđevićem, Rundekom i članovima Iron Maiden. Tako je ispunio svoj dečački san, jer je od desete godine maštao o životu koji neće biti dosadan. Oženjen je Mirom, pravnicom, imaju Bogdana, takođe pravnika, i Dušana, reditelja. Vegetarijanac je od osamdesetih, šeta i po šest kilometara dnevno, nekad bio zvezdaš, sada navija samo za fudbal i Mesija, i kaže: "Samo se brinem da se ne obrukam, zato i trajem."

(Danas)

FILM I PETODELNA SERIJA

Na putovanju kroz šest država, u Beogradu, Kragujevcu, Sarajevu, Skoplju, Herceg Novom, Zagrebu i Ljubljani sagovornici su najznačajniji rokenrol stvaraoci, producenti i kritičari: Kornelije Kovač, Goran Bregović, Žika Jelić, Petar Janjatović, Milomir Marić, Radoman Kanjevac, Srđan Gojković – Gile, Davor Sučić – Sejo Sexon, grupe Indexi, Time, Smak, Dado Topić, Loša, Peco Petej, Amira Medunjanin, Želimir Altarac – Čičak, Kaliopi, Vlatko Stefanovski, Ivan Bećković, Velibor Džarovski – Džaro, Bole Bošković, Josipa Lisac, Jura Stublić, Jasenko Houra, Vladimir Mihaljek, Siniša Škarica, Želimir Babogredac, Zlatko Gal, Janez Bončina, Zoran Predin, Momčilo Bajagić – Bajaga, Gibonni.

Film "Zarobljeno vreme" sniman je dve i po godine, od decembra 2014. do juna 2017. Na lokacijama širom bivše SFRJ, ekipa je pohodila mitska mesta jugoslovenskog rokenrola, od kluba "Euridika", Radio Beograda i redakcije "Džuboksa", preko legendarnog FIS-a gde su počele sve velike sarajevske grupe, Doma omladine u Kragujevcu gde je vežabao Smak, do hale Tivoli u Ljubljani gde su održavani Boom pop festivali sedamdesetih godina prošlog veka.

Uz film je snimljena i petodelna televizijska serija "Rokopisac"m u kojoj učestvuje 80 najznačajnijih rokenrol stvaralaca, producenata i kritičara, pisaca, slikara I dizajnera.

Najnovije vesti