Zar ćemo dozvoliti da Baba Zlatina sada bude parkiralište

Stanari kuća i stambenih zgrada u Baba Zlatinoj ulici u Vranju, u momentu kada rekonstrukcija ove ulice još uvek nije završena, susreću se sa novim - starim problemom - parkiranjem vozila na kolovozu i trotoarima u ovoj ulici.

Baba Zlatina, pred kraj rekonstrukcije, zaista izgleda mnogo bolje nego ranije - kaldrma je urađena po vrhunskim standardima, postavljeni su ivičnjaci, pa ulica i čitav potez starog Vranja poprima duh tradicionalnog etno kompleksa, odnosno namenu koju je predvidela i sama lokalna samouprava.

Međutim, neke stare navike su izgleda neiskorenjive i potrebna je odlučna reakcija, kako ova ulica ne bi bila pretvorena u nešto što niko dobronameran ne želi.

I u vreme rekonstrukcije brojni nesavesni vozači iz Vranja i okolinih opština dolazili su u ovu ulicu da nepropisno i besplatno parkiraju, ulazeći u Baba Zlatinu iz smera Ulice Jovana Jankovića Lunge.

Reč je obično o ljudima koji dolaze da završe neki posao u Novom hirurškom bloku (koji nema parkiralište) ili Zdravstvenom centru generalno ili da obave u blizini neku kupovinu.

Oni parkiraju u travnjacima, na trotoaru, pa čak ostavljaju vozila na više sati i na samom kolovozu u Baba Zlatinoj, što je ne samo necivilizovano, nemoralno i neljudski prema zajedničkoj imovini zgrada i stanarima koji tu žive, već je i nezakonito.

Takođe, ovaj prostor ugrožavaju i neki od samih nesavesnih stanara, koji parkiraju na kolovozu, iako imaju alternativu - svoja dvorišta, iscrtane zonirane površine Parking servisa u neposrednoj okolini gde, preko stanarskih karti, mogu da parkiraju pod povoljnijim uslovima.

"Predlažemo ljudima koji vode grad da zabrane parkiranje na kolovozu i trotoarima Baba Zlatine ulice, kako ovaj potez, kao i većina slobodnih površina u naselju Češalj, ne bi bio pretvoren u parkiralište.

Smatramo da bi se time naružio ovaj deo grada, ugrozilo nesmetano odvijanje saobraćaja, životna okolina i sam kvalitet života nas stanara.

Neverovatno je da ljudi sada dolaze da parkiraju vozila, a trotoari su uski, da praktično i nema mesta, pa oni zauzimaju deo kolovoza i ugrožavaju saobraćaj.

Parkiranjem teških vozila, sigurno bi bila oštećena kaldrma i sama saobraćajnica u celini.

Ukoliko se to ne spreči, spremamo i peticiju prema lokalnoj samoupravi", poručuje jedan od stanara.

Rekonstrukcija Baba Zlaitine ulice počela je u septembru prošle godine i privodi se kraju.

Tokom prve faze urađena je rekonstrukcija fekalne kanalizacione mreže u okviru projekta Čista Srbija, sredstvima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U drugoj fazi izgrađena je atmosferska mreža, urađena rekonstrukciju vodovodne mreže i saobraćajnice, odnosno postavljena nova kaldrma.

Ova faza realizovana je sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Vranja.

Ukupna vrednost radova u drugoj fazi iznosila je 27,9 miliona dinara sa PDV-om, od čega je učešće ministarstva 15 miliona.

Baba Zlatina - to nije samo obična ulica

Baba Zlatina ulica nalazi se u nekadašnjoj Donjoj mali, a značajna je po tome što je u njoj živeo poznati srpski i najpoznatiji vranjski književnik Borisav Bora Stanković. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao prostorno kulturno-istorijska celina. Ulica je ime dobila po babi Bore Stankovića, babi Zlati, koja je o Bori brinula posle smrti roditelja.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...